Вийшла друком нова книга Владики Андрія Сапеляка

Три ювілеї України

Книга єпископа-емерита, учасника ІІ Ватиканського Собору Андрія Сапеляка – «Три ювілеї України з Іваном Павлом ІІ» знайомить читача з багатьма невідомими чи мало відомими фактами відносин між Апостольською Столицею та Українською Церквою впродовж історії народу, ролі України на слов’янському Сході.

У праці зосереджено увагу на визначних подіях: 1000-ліття Хрещення Руси-України, 400-річчя Берестейського з’єднання, та участі в них Івана Павла ІІ, а також приїзд Папи в Україну у 10-у річницю проголошення Незалежності Української Держави. Про ці події вже написано чимало.
Цінність і новизна пропонованої праці полягає в тому, що автор не тільки добре знайомий із Папою Іваном Павлом ІІ та приймав участь у всіх перелічених подіях, але як дослідник зумів через призму названих фактів дати широку панораму місця України та Української Церкви у світі. Зокрема, кир Андрій узагальнив роль і значення Римського Архиєрея в потребах: 1) глибшого ознайомлення світового співтовариства з Українською державою, її народом, культурою «у величі минулого» та можливостей у сучасному; 2) усвідомлення суті неподільності, монолітності та унікальності Української Церкви; 3) виявлення світові нашої Церкви Мучеників за Єдність як зразок для цілісності християн світу.
У праці висвітлюються мало знані, тривалий час приховувані факти про поширений унійний рух у Російській Православній Церкві, про прихильне ставлення Патріарха цієї Церкви Тихона до об’єднавчої діяльності з Римом, намагання російського духовенства звільнитися від накинутої йому ролі холопа й раба влади. У творі читач знайде приклади особливої ролі Української Церкви як провідної сили у зближенні християн Сходу й Заходу, зокрема у створенні 1917 року Російської Првославної Католицької Церкви, яка вищою церковною владою визнавала Вселенського Архиєрея і Митрополита Української Православної Католицької Церкви Андрея Шептицького.
Заторкуються також непрості відносини між Польською та Українською Церквами. Автор на конкретних прикладах доводить, наскільки позиція Польської Церкви не збігалася з позицією Римських Архиєреїв стосовно Української Церкви.
Три незвичайні події України, три величні торжества кир Андрій Сапеляк подає в контексті світової та української історії від прийняття християнства дотепер у світлі Правди. «Три ювілеї України з Іваном Павлом ІІ» – твір, який  допоможе багатьом утвердитися в своїх переконаннях, декому – допомогти переглянути свої позиції, іншим же – відкрити для себе нові горизонти світобачення.
Книга ілюстрована багатьма унікальними світлинами, вперше опублікованими в українській літературі з архіву владики Андрія Сапеляка.
Книжку можна придбати в крамничці біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Личаківська, 175). Вартість 40 грн.