Журналістам – Коротко про Салезіян

САЛЕЗІЯНСЬКЕ ЗГРОМАДЖЕННЯ 

Провінція Салезіян

Східного обряду в Україні, УГКЦ

 

1. Адреса

Провінція Пресвятої Богородиці Помічниці християн

вул. Личаківська 175
79014 Львів
Тел: +38 (032) 251-40-62;
Тел/Факс: +38 (032) 251-45-90
е-mail: sdb.ukr[a]gmail.com;
web- сторінка: www.sdbua.net 

2. Харизма

Бути в Церкві та в суспільстві знаками і носіями Божої любові до дітей та молоді, особливо до найбідніших і найбільш потребуючих, яких ми є євангелізаторами  та вихователями, згідно задуму нашого Засновника Св. Івана Боско. Це є спосіб нашого служіння Господеві та його Церкві, і дорогою нашого освячення.

3. Дата заснування Згромадження: 1859

Засновник: Св. Іван Боско (1815-1888). Іван Боско народився 16 серпня 1815 року в селі Кастельнуово д’Асті в Королівстві П’ємонт на півночі Італії. Ще в дитинстві, зі смертю батька йому довелось пережити біль втрати всіх тих бідних сиріт, яких пізніше огорне своєю батьківською любов’ю. Щоб цілковито посвятити себе спасінню молоді, вирішив стати священиком. Важко працював вдень та навчався вночі для того, щоб мати змогу в 20-річному віці вступити до семінарії в К’єрі та 1841-го року в місті Турин у віці 26 років бути висвяченим на священика. 18 грудня 1859 році заснував Салезіянське Згромадження, щоб молодь мала завжди опіку та поміч. Помер 31 січня 1888 року у 72-му віці в своїй убогій кімнатці на Вальдокко. 1 квітня 1934 року, в день Воскресіння Господнього, Папа Пій XI проголосив його святим, а Іван Павло ІІ у 1988 р. проголосив його «батьком та учителем молоді».

4. Духовність

Св. Іван Боско жив і передав нам, за Божим натхненням, своєрідний стиль життя та діяльності: салезіянський дух. Його зразком та джерелом є саме Серце Ісуса – апостола Отця. Ми, салезіяни, відчуваємо нашими такі риси Господа Ісуса, як: милість до малих та убогих; проповідь Царства Божого; лагідність, милосердя та самопожертва Доброго Пастиря. Плекаємо злуку з Господом в Св. Тайнах, у простій та сердечній молитві. Наша батьківська, братня та приятельська любов до молоді вимагає нашої самопожертви, щоб у нашій віддзеркалювалася любов Божа. Наш дух поєднує також оптимізм, євангельську радість, працю, стриманість, творчість та бажання, щоб кожен в салезіянському домі почував себе «як у себе вдома». Плекаємо велике набожність до Пресвятої Богородиці так як  вона безупинно провадила нашого засновника і постійно підтримує наше згромадження.

5. Діяльність

Головним нашим завданням є всебічний розвиток молодої людини на основі християнської католицької віри та моралі. У виховному процесі використовуємо життєвий досвід отця Боско, який він назвав “Запобіжна система виховання”, бо полягає у тому, щоб запобігти помилкам та гріхам, створюючи добрий родинний дух, підбадьорюючи, підказуючи правильний шлях, супроводжуючи завжди молоду людину у зрості. Запобіжна система виховання опирається на трьох важливих чинниках: розум, релігія та любов.  Застосовуємо, як наш Засновник, різні ініціативи та заходи: музика, спів, танець, гуртки, ігри, спорт, походи та ін., щоб молодь могла навчитися чогось нового, зайняти добре свій час і, перебуваючи в здоровому середовищі та оточенні, була у єдності з Господом, зростала у вірі та християнських чеснотах. Ціллю нашої виховно-душпастирської діяльності є виховати «добрих християн та чесних християн».
Таким чином «євангелізуємо виховуючи» та «виховуємо євангелізуючи».
Опікуємося ораторіями та молодіжними центрами; школами, училищами та університетами; гуртожитками; парафіями; сиротинцями та притулками…

6. Історія

Засновані святим Іваном Боско у 1859 році в Турині (Італія), сьогодні нас є майже 17 000 в 130 країнах світу. Діло св. Івана Боско почало своє існування як «Ораторія св. Франциска Сальського», яка збирала дітей та молодь, особливо найбідніших та бездомних, давала їм найнеобхідніше, а особливо Бога. Св. Іван Боско, щоб забезпечити своїй ініціативі, натхненій Святим Духом, продовження заснував Салезіянське Згромадження.

7. Українські салезіяни

Задум створення візантійсько-української вітки Салезіянського Згромадження народився в 1930 році за ініціативи Митрополита Андрея Шептицького та Папи Римського Пія ХІ, які бажали вплинути на українську молодь через катехизацію і виховання за допомогою Салезіян.
В 1932 році за дорученням та з підтримкою Митрополита Андрея Шептицького та зокрема Блаженного Йосафата Коциловського, тоді Єпарха Перемиського, на салезіянську формацію до Італії відбула перша група українських юнаків, а згодом – інші три: в 1937, 1938, 1939. Нажаль, з огляду на політичну ситуацію на Україні після Другої світової війни, деякі з перших українських салезіян змогли повернутися на Батьківщину лише після 60-ти років перебування за кордоном, в 1991 році. Зараз українські спільноти Салезіян знаходяться у Львові, Дніпропетровську і Ужгороді. В Україні також є 3 спільноти салезіян латинського обряду (Одеса, Коростишів, Перемишляни).

8. Діяльність Салезіян у Львові

  • Молодіжний осередок, т.зв. «Ораторія» (Львів, Винники)
  • Духовно-відпочинкові табори «Веселі канікули» (з 1993 р.)
  • Гімназія Блаженного Климентія Шептицького
  • Професійно-технічне училище «Молодіжний навчальний центр ім. Св. І. Боска»
  • Родинний дім «Покрова»
  • Парафії Покрову Пресв. Богородиці, Неустанної помочі (студентський храм)
  • Футбольна команда «Покрова»
  • Видавництво Дон Боско
  • Студентське капеланство
  • Заклади соціального спрямування підпорядковані ЛМР:
  • Гуртожиток для студентів-сиріт, напівсиріт, дітей позбавлених батьківського піклування «Соціальний готель»
  • Центр обліку та нічного перебування бездомних громадян

9. Відомі салезіяни

В Католицькій Церкві є 128 єпископів-салезіян, з них 6 кардиналів, до числа яких належить Державний Секретар Ватикану Тарчізіо Бертоне. Серед відомих українських салезіян є отець Стефан Чміль – перший український салезіянин, один з вихователів теперішнього Папи Римського Франциска; владика Андрій Сапеляк – перший український єпископ цього Згромадження і перший єпископ для українців греко-католиків в Аргентині, останній український єпископ, який брав участь у Другому Ватиканському Соборі (1962-1965).