Промова Понтифіка до Салезіянської родини


У Турині 21 червня відбулася зустріч папи Франциска з Салезіянською родиною. Спершу Папа привітав молодь, що очікувала на площі перед базилікою Марії Помічниці християн, а опісля віддав шану мощам св. отця Боско, що перебувають у бічному вівтарі базиліки. Відтак Генеральний настоятель о. Анхель Фернандес Артіме подякував Папі за його візит і від імені всієї Салезіянської родини відновив зобов’язання бути вірними навчанню Папи, зокрема в «особливому піклуванні бідною молоддю». Він подарував понтифікові декілька сувенірів, після чого Папа виголосив промову і відбулася молитва, підготовлена спеціально до цієї події. На завершення було уділено благословення Марії Помічниці християн.

Зокрема, під час своєї промови Папа з прихильністю згадав першу зустріч з о. Артіме. Також зазначив численні причини, які духовно пов’язують його з Салезіянами, підсумовуючи усе словами: «Я дуже вдячний Салезіянській родині за усе, що вони зробили у моєму житті».

Говорячи про маму Маргариту («без якої ніхто не може зрозуміти о. Боско»), Святіший Отець вказав на роль жінки і жіночі освітні моделі, запропоновані молодим дівчатам, Дочкам Марії Помічниці християн, а також тим, що належать до Салезіянської родини. Тут не йшлося про функціоналізм ролей, але про значення освіти відповідно до авторитетних постатей жінок, які знають, що означає любити.

Також папа Франциск розповідав про поточні реалії, порівнюючи їх з тими, що були в епоху отця Боско. «Сьогодні багато речей змінилося, але ситуація з молоддю більш-менш та сама». Він закликав Салезіян до сміливих рішень, наголошуючи: «Ваш харизма є великою реальністю!». «Салезіянин є конкретним: він бачить проблему, думає про те, що робити, і бере справу в свої руки».

Понтифік оцінив Салезіянську візію в двох аспектах: по-перше, це увага до професійної підготовки, особливо сьогодні, коли ми стикаємося з безробіттям серед молоді, що вимагає від нас “освіти, адаптованої до кризи”; по-друге, це “місіонерство”, яке показує нам так багато чоловіків і жінок, що провели своє життя, проповідуючи іншим людям. На завершення папа Франциск попрощався з усіма вірними, що були на площі, заохочуючи їх завжди бути радісними і, як звичайно, попросив молитися за нього.

Використано матеріали: www.infoans.org
Фото: www.credo-ua.org