День всіх святих: святість разом з отцем Боско


Відзначати День всіх святих із радістю й надією – це спосіб кинути виклик суспільству, що надає перевагу культові екзистенційної порожнечі й смерті. Але також це є особливою можливістю засвідчити про святість, що “розкриває унікальне значення блаженств і є найціннішим подарунком, який ми можемо запропонувати молоді”.

Салезіянська Родина ототожнює себе із свідченнями тих, хто показав плідність харизми, виплеканої отцем Боско, чи тих, кого своїм служінням св. Іван Боско надихав. Власне в цьому дусі і зростає Салезіянська спільнота. Показати осіб, які наблизилися до святості саме через салезіянський стиль життя – один із способів співучасті з ними у цій духовній пригоді.

До усіх салезіянських спільнот була надіслана папка із зображеннями святих, блаженних, праведників-салезіян. Вона містить оригінальні фотографії, які розповідають історію про те, як ці чоловіки і жінки сказали Господеві й людям своє щире «Так». Їхні зображення виходять за рамки традиційної іконографії і це допомагає увійти в універсальний вимір покликання до святості у щоденному житті.

Споглядаючи їх, один біля одного, ми спостерігаємо, як розширюється наша, здавалось би, коротка історія – збільшується кількість святих та число кандидатів на канонізацію. Їхня близькість до нас спонукає замислитися, висловити вдячність, заохочує наслідувати. Саме про це з нагоди канонізації семи нових святих нещодавно сказав папа Франциск: «Святі – це чоловіки й жінки, які повністю увійшли в таємницю молитви, які озброїлися молитвою для боротьби, які дозволили, щоб Святий Дух молився і боровся у них. Святі – це ті, які боролись аж до кінця, боролись з усіх своїх сил, і які, завдяки Божій допомозі, перемогли. Але не самотужки: Господь був у них і разом з ними… Вони ішли до кінця, залишаючись витривалими у вірі та маючи великодушне та вірне серце».

Використано матеріали: www.infoans.org