Інтерв’ю Генерального настоятеля з нагоди візиту Папи до Турину

Для нас, Салезіян, і для всієї Салезіянської родини побачити Папу у Вальдокко є причиною, щоб подякувати Богові й подякувати Папі… В той же час це є можливістю рости у вірності Господу, Церкві й нашій харизмі. Його присутність запрошує нас іти вперед цим шляхом вірності”. Про це у інтерв’ю з нагоди візиту папи Франциска до Турину говорить отець Анхель Фернандес Артіме, Генеральний настоятель Згромадження Салезіян.

Папа Франциск сказав, що він збирається до Турину, щоби віддати шану Плащаниці і з нагоди двохсотріччя з дня народження отця Боско. Що ця подія значить для Салезіян і цілої Салезіянської родини?

Присутність папи Франциска, де б він не був, завжди є великою радістю і подарунком для всіх. Для нас, Салезіян, і для всієї Салезіянської родини побачити Папу у Вальдокко є причиною, щоб подякувати Богові й подякувати Папі. В той же час це є можливістю рости у вірності Господу, Церкві й нашій харизмі. Його присутність запрошує нас іти вперед цим шляхом вірності.

Відданість Папі була незмінною у Згромадженні отця Боско. Що означає вірність цій традиції зараз, у цей особливий момент в історії?

У харизматичній спадщині, яку ми отримали від отця Боско, знаходимо велику любов до Церкви і велику любов до Папи. Для нас сьогодні це дуже актуально. Як Салезіянська родина ми глибоко переживаємо це почуття і хочемо гарантувати таку відданість Церкві.

Салезіянська родина належить до Церкви, адже ми є послідовниками Ісуса Христа. У той же час Салезіянська родина перебуває в тій же подорожі, що й Церква. Ми хочемо бути частиною Церкви, яка досягає маргінесів і є близько до бідних, так як закликав папа Франциск. Я думаю, що в цей момент історії, якщо ми справді є хорошими педагогами і проповідниками серед молоді, то несемо надзвичайну відповідальність за вірність Христові, Церкві і Папі. Нам ніколи не слід забувати, що це наша велика відповідальність – бути проповідниками для молодих людей у світі, і ми робимо це за допомогою освіти і різних соціальних заходів.

Чи наявність у Папи цих же знань отця Боско і любові до Богородиці збільшує почуття відповідальності Згромадження щодо їхньої харизми та місії?

Папа заохочує нас, Згромадження, і в ширшому розумінні – Салезіянську родину, бути вірними Христові. Папа завжди нагадує нам про наполегливість у відповіді на потреби молодих людей, яких зустрічаємо, а особливо тих, які є найбільш потребуючими. Він закликає нас не втомлюватися рости, не прилаштовуватися у якійсь комфортній зоні, а шукати перш за все поміркованості, простоти й убогості. Нагадати про це – моє завдання як Генерального настоятеля.

Які виклики слід подолати Салезіянам і Салезіянській родині, щоб бути дійсно вірними папі Франциску?

Я думаю, що нам треба мати велику чутливість і тримати наші очі і вуха відкритими, щоб почути крик молодих людей, зрозуміти їхні реальні потреби. Ми повинні почути голос найбіднішої молоді світу для того, аби дізнатися, що ж таке справжня бідність. І ми не можемо перебувати в мирі, якщо не слухаємо і не шукаємо спосіб, щоб відповісти. Це крик, який приходить до нас від Ісуса Христа. Я переконаний, що отець Боско сьогодні робив би все можливе, щоб показати велику чутливість до крику цього світу, який є досить жорстким, таким, яким був і в його час.

Отож, початковим пунктом є велика чутливість, велика відкритість наших сердець і готовність діяти. Як для Згромадження, так і для всієї Салезіянської родини, не достатньо лише проаналізувати цю ситуацію, сидячи десь в офісі. Нам потрібно бути діяльними у всіх частинах світу. Я ніколи не втомлюся це повторювати і нагадувати Салезіянській родині.

Розкажіть трошки про вашу дружбу з папою Франциском, коли ви були Провінційним настоятелем, а він кардиналом…

Люди часто задають мені це питання. Але я не можу сказати, що ми були великими друзями. Це було так само, як і звичайні відносини будь-якого салезіянського Провінційного зі своїм єпископом. Ми зустрічалися під час святкувань і я бачив його велику чутливість до бідних. Він був хорошим пастирем для нашої єпархії в Аргентині. Ми декілька разів зустрілися на молитві в базиліці Марії Помічниці християн, що в околиці Альмагро в Буенос-Айресі. Він завжди був дуже близький до нас, Салезіян, але, враховуючи його велику чутливість, був близький і до всіх інших. Я дякую вам за це питання, тому що може здатися, що я був великим його другом, але це не так.

Коли Ви були знайомі з кардиналом Бергольйо, чи коли-небудь думали, що одного дня він стане Папою?

Я завжди вважав його дійсно хорошим кардиналом і мені подобалася його скромність як Доброго Пастиря. Але я ніколи не думав про нього як Папу. Насамперед тому, що папа Бенедикт XVI був там, і ніхто не міг передбачити його вільного рішення, прийнятого з великою мужністю і вірою… І це дозволило нам мати папу Франциска сьогодні. Я дуже щасливий служінням Папи і казав уже багато разів: ми дякуємо Богові за папу Франциска, але ми також дякуємо за Бенедикта XVI, тому що, як я вже сказав, він мав велику віру, велике бачення Церкви і велику свободу.

Інтерв’ю провів Alessandro Parrozzani
Використано матеріали: www.infoans.org