Мільйон дітей у світі перебувають у місцях позбавлення волі

“Моє життя у в’язниці Падемба Роуд (розташована у Фрітаун, столиці Сьєрра-Леоне) було суцільною мукою. Я був у тюремній камері з дорослими, що мали кримінальне минуле. Все, що я отримував, щоб поїсти, це тарілка рису і чашка чорного чаю без цукру. Інші в’язні забирали мій бутерброд на сніданок та інше з моєї тарілки рису. Я не міг спати ночами, тому що мусів «бути віялом» для старших побратимів. Вранці наставала моя черга чистити бляшанку, що використовувалася тут у якості туалету. Але найжахливішими були сексуальні зловживання, жертвою яких я був впродовж 2 років. Я скаржився на них, але ніхто не слухав. Я був лише 14-літньою дитиною”. Це досвід Джонні в Сьєрра-Леоне. Його злочин – спати на вулицях.

За даними ООН, понад мільйон дітей і підлітків у всьому світі позбавлені волі і є у поліцейських відділах, в’язницях чи центрах утримання під вартою неповнолітніх. Більшість з них не мали судимості раніше. Часто їх просто звинувачують у дрібних злочинах або таких, які не висувають проти повнолітніх, наприклад, ночівля на вулицях. Крім того, згідно зі звітом ООН, 59% неповнолітніх правопорушників перебувають під вартою без винесення вироку.

Неповнолітні, яких позбавили волі, знають, що їх права будуть систематично порушувати. Більшість з них поводяться як злочинці, але насправді все, що їм потрібно, це лише маленька соціальна підтримка і керівництво. Хоч висилання підлітка до в’язниці чи в реабілітаційний центр має застосовуватися вже як останній засіб, у багатьох місцевостях це є звичайною процедурою. Наприклад, у Кенії більше 1800 дітей тримають під вартою, бо вони є бездомними і живуть на вулицях; близько 500 – тому що вони не мають батьківського контролю й опіки; ще 600 через жебракування.

Щоб показати реальність, у якій живуть ці діти й молодь, Салезіянське Місійне Бюро Мадриду запустило кампанію під назвою “Молодь у правосудді” (“IN-Justicia Juvenil”). “Є альтернативи для дитини чи підлітка, що належить до в’язниці або виправної колонії. Це велика проблема зрозуміти, аби покласти край насильству, ми повинні бути в змозі змінити серця правопорушників і перестати думати про помсту”, – пояснює Анна Муньос (Ana Muñoz), прес-секретар організації .

Через освіту реабілітація та зміна цих дітей, що мали проблеми з дотриманням закону, є пропозицією й місією для Салезіян в таких країнах як Сьєрра-Леоне, Філіппіни, Ель-Сальвадор, Індія та Бразилія.

На сайті Салезіянського Місійного Бюро (Мадрид) можна довідатися детальнішу інформацію, що стосується кампанії «IN-Justicia Juvenil».

Використано матеріали: www.infoans.org