Отця Боско і його харизму відзначили на найвищому міжнародному рівні

5 березня 2015 року у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбувся захід, присвячений 200-річчю від народження св. Йоана Боско.

Доступне відео події англ. мовою: United Nations Webcast


Отець Боско, засновник Згромадження Салезіян, присвятив своє життя праці з молоддю. Велику увагу приділив бідним хлопцям, що потребували підтримки й розуміння. Створював Ораторії, які «були для хлопців домом, що обіймає; парафією, що євангелізує; школою, яка готує до життя і подвір’ям, де зустрічаються друзі і живеться радісно». Тож і це обговорення знову торкнулося теми, під назвою: «Відповідаючи на потреби молоді й тих, хто живе у бідності: салезіянська багатовимірна відповідь».

Спостерігач від Святого Престолу при ООН, архиєпископ Бернадіто Ауза говорив про значення салезіян, як педагогів, про їхню особливу харизму – працювати з тими молодими людьми, яких відкидає суспільство. Розповідаючи про присутність і працю салезіян у 132 країнах світу, він вказує на так званий секрет Полішинеля – таємницю, яка і так всім давно відома й зрозуміла. Ця таємниця полягає в тому, щоб «навчати з любов’ю та, через творчу діяльність, розвивати здорову самоповагу поміж молоддю».

Головним доповідачем на третьому засіданні заходу ООН був кардинал-салезіянин Оскар Родріґес Марадьяґа, архиєпископ Тегусігальпи (Гондурас). Він висловив свої думки щодо прав людини на поліпшення санітарних умов та забезпечення водою. Також зауважив, що і «ми повинні бути пророками у вирішенні проблем нашого часу». Ще один учасник, громадський діяч, салезіянин бр. Хуан де ла Крус Ріваденейра розповів про те, як впливають видобувні галузі на життя населення Еквадора. Він вказав на те, що зараз, заради потреб виробництва, людей фактично позбавляють води, що, відповідно, є причиною поширення захворювань та створення хаосу у довкіллі. «Це ставить під загрозу майбутнє дітей і молоді, яких позбавляють їхньої землі, порушують безпеку життя та гармонійний розвиток культури і духовності». Свій виступ бр. Хуан завершив піснею про Отця Боско, яку написали молоді еквадорці.

Угандійський посол Артур Кафіро у своєму виступі висловив подяку салезіянам за їхнє віддане служіння молоді в Уганді, яке триває вже понад 25 років. Також наголосив на необхідності партнерства з громадськими організаціями, щоби привернути увагу до тих питань, якими слід займатися у майбутньому.

Святкування на честь Салезіянської харизми було організоване за сприяння бр. Тома Бреннана, представника Салезіян в ООН та завдяки щедрій допомозі пана Міґеля Рімарачіна, співробітника ООН та близького соратника Салезіян.

Використано матеріали: www.infoans.org та www.credo-ua.org