Павільйон отця Боско на всесвітній виставці «EXPO 2015»

Павільйон Салезіянської родини у всесвітній виставці «EXPO 2015» (Італія) називатиметься CASA DON BOSCO («Дім, заклад о. Боско». – ред.), так як він і хотів, щоб усі його установи називалися. Це проста споруда з необхідними для неї компонентами, яку легко розпізнати. Вона є відкритою для кожного: тут дружня і затишна атмосфера; це щось набагато більше, ніж просто місце для відвідування.

Як і будь-які інші салезіянські споруди в світі, павільйон о. Боско є насамперед місцем і середовищем для росту й розвитку, де турбота про взаємовідносини та родинний дух є одночасно і способом, і шляхом життя, поєднанням духовного і житейського контексту.

Це також і школа, тому що повна інструментів та стежин, щоб вирушити у життя. Вона зосереджена на тому, щоб, наскільки можливо, було краще майбутнє для хлопців й дівчат, підлітків та молоді. Цінуючи численні форми освіти, CASA DON BOSCO пропонує навчальне й професійне тренування і дає можливість соціальної й релятивної компетентності.

CASA DON BOSCO є також майданчиком, простором і житейським середовищем, де молоде покоління невимушено і з творчою майстерністю розвивається в дружніх відносинах, через несподівані зустрічі й конфронтації, живучи святом і експресивністю, разом у щоденному житті та духовності.

І, врешті, павільйон о. Боско є також духовним середовищем, багатим на людські, релігійні й християнські цінності; тут можемо розпізнати наше власне покликання і тут є можливим вирощувати наші мрії; це мережа людських стосунків, що підтримуються через кожну людину, а суттєво через молоду особу, це піклування про нас самих; плани і життєвий досвід, які роблять наголос на тому, щоб бути відповідальним і бажати, щоб світ став кращим.

Прийшовши на «EXPO 2015» і відвідавши павільйон о. Боско, ви особисто зможете переконатися у всіх цих аспектах. Це шлях отримати свідчення «з перших рук»: від тих, хто уже жив і зростав у цій «школі» отця Боско. Ми будемо обмінюватися думками, що стосуються багатьох аспектів життя: від поваги прав на охорону здоров’я до питань здорового і відповідного харчування, питань грошової пені і соціальних зобов’язань.

Як уже згадувалось вище, CASA DON BOSCO є тимчасовою на «EXPO 2015». Наприкінці виставки, 31 жовтня цього року, павільйон демонтують, завантажать у контейнери й транспортують в Україну, де він уже постійно продовжуватиме виконувати свою місію: дому, школи, ігрового майданчика й духовного середовища. Вся структура цього павільйону була розроблена з метою забезпечення максимально можливої стійкості: і в організації виробництва, і в плані перевезення й передачі на постійне місце призначення.

Пріоритетними матеріалами, що були використані для CASA DON BOSCO, є деревина, сталь і натуральні волокна. Структурні частини стелі, підлоги і велика частина зовнішнього покриття зроблені з дерева.

Частини фундаментів і опор виготовлені зі сталі. Загалом, підвалини є зроблені заводським способом і вони також будуть залучені до постійного місця призначення. Переважна частина зовнішньої конструкції виготовлена із тканин, що містять натуральні волокна, шар прядива сягає по структурі від однієї частини до іншої.

За матеріалами: www.expodonbosco2015.org