Попередник отця Боско: о. Лодовіко Павоні


У неділю, 16 жовтня папа Франциск зачислив до лику святих сім нових свідків віри, серед яких і о. Лодовіко Павоні (1784-1849). Отець Павоні, уродженець Брешії (Північна Італія), розумів, що виховання молоді – велика потреба того часу. Постать о. Павоні – це взірець святого, який своєю працею зробив невимовний вклад для молоді, а також найбільш потребуючих (глухих, інвалідів, сиріт, бідних), не забуваючи при цьому про контемплятивний (споглядальний) спосіб життя. Його історія є дуже актуальною й зараз, адже засновник Згромадження Синів Марії Непорочної був справжнім свідком милосердя Божого до молодого покоління.

о. П’єрлуїджі Камероні, СДБ

Є багато причин, чому отця Павоні можна вважати попередником о. Боско. Ще задовго до отця Боско чи отця Муріальдо, о. Павоні бачив цей великий занепад у вихованні, бездоглянутість – велику драму, що була характерна часові переходу від старого режиму в індустріальному суспільстві. Він зрозумів, що єдиний шлях вирішення полягяв через цілісне виховання особистості. Релігійна освіта була його основною метою, однак він також зауважував, що професійне навчання – це спосіб, який найкращим чином охоплює всі аспекти особистості.

О. Павоні не був педагогом, але він мав реальний освітній метод, який характеризується акцентом на профілактику. Є багато сучасних спільнот, які саме це вважають точкою відліку.

Центральне місце християнської віри, любов до кожної людини, важливість роботи як інструменту людського і соціального розвитку, чітких правил всередині спільноти, які, однак, мають родинний характер, увага до міжособистісних взаємин, акцент на аргументації, а не нав’язуванні – ось компоненти проекту, який був спрямований на те, аби дати молоді необхідні елементи для розвитку себе як гармонійної особистості і розпізнати свою соціальну роль, перш ніж вплив соціальної ситуації витіснить їх на маргінеси.

В декреті від 5 червня 1947 року папа Пій XII описав о. Павоні як «ще одного Філіпа Нері, попередника святого Івана Боско і досконалого наслідника св. Йосифа Коттоленьйо (Giuseppe Cottolengo)». Канонізація св. Лодовіко Павоні є урочистим підтвердженням цього важливого визнання.

Використано матеріали: www.infoans.org