Літургійний спомин блаженного Луїджі Варіара

Щороку 15 січня Салезіянське Згромадження молитовно вшановує пам’ять блаженного Луїджі Варіара, салезіянина, що був прикладом покори, терпеливості та жертовного служіння.  Його місія розгорнулася у далекій Колумбії, серед хворих на проказу, людей страждаючих і відкинених. Життя блаженного Луїджі, його покора і любов до ближніх є взірцем для наслідування й сьогодні.

Дата народження: 15.01.1875, В’яреджо (Італія)

Перші обіти: 02.10.1892

Висвячений на священика: 24.04.1898

Засновник Згромадження Дочок пресв. Сердець Ісуса і Марії

Відійшов у вічність: 01.02.1923, Кукута (Колумбія)

Беатифікація: 14.04.2002

Літургійний спомин: 15 cічня

Луїджі Варіара народився у В’яреджо (Італія) 15 січня 1875 року в глибоко віруючій, християнській родині. Його батько П’єтро мав нагоду чути о. Боско в 1856 році, коли він приїжджав сюди, щоб ширити свою місію. І власне знання про отця Боско залишило великий слід у серці Луїджі. Коли він закінчив середню школу, то попросив дозволу, щоб вступити у Салезіянську спільноту. Новіціят розпочався 17 серпня 1891 року. Згодом його служіння продовжилося в Колумбії.

Отець Уніа, засновник Салезіянської місії серед прокажених Колумбії, який повернувся в Італію, щоб вибрати собі помічника серед молодих співбратів, зупинившись якось перед Луїджі, сказав: «Ось він і буде моїм помічником», – і Луїджі відразу погодився.

У лепрозорій (спеціалізований лікувально-профілактичний заклад, який спеціалізується на лікуванні хворих на проказу (лепру), що  в Агуа де Діос, молодий салезіянин приїхав 6 серпня 1894. Йому виповнилося 19 років і в Салезіянському Згромадженні він був всього лише два роки.

«Нехай Бог завжди оберігає Вас у цнотливості, м’якості і доброті. Ви – взірець чесноти, ангельське сотворіння, незвичайна істота… Вами не можна не захоплюватися і не поважати вас… », – так, дякуючи за надану допомогу, сказала Луїджі Варіаре одна старенька жінка, хвора на проказу, під час його місій в Агуа де Діос у Колумбії.

Він мав гарний голос, а в юності захоплювався співом в шкільному хорі. Відразу після приїзду в Колумбію, о. Луїджі зайнявся тим, що організував оркестр, учасниками якого були діти, хворі на проказу. Перший концерт, проведений 8 вересня 1897 року, мав великий успіх. Крім оркестру, о. Варіара трудився також в школі, грав, викладав релігію і дбав про людей похилого віку.

Отець Луїджі зумів побачити у деяких жінках, страждаючих проказою, та у їх здорових доньках покликання до богопосвяченого життя. На початку він запропонував їм принести обітницю жертовного посвячення пресвятому Серцю Ісуса, як покаяння за всі гріхи світу. Пізніше, 7 травня 1905 року, спеціально для таких покликань він заснував Конгрегацію Дочок пресв. Сердець Ісуса і Марії. У групі перших шести сестер було чотири прокажені і дві здорові доньки прокажених. Багатьом це здавалося божевіллям. О. Варіаре і його спільноті довелося зіткнутися з численними перешкодами і наклепом.

О. Варіара був переведений Церковною владою в інше місце і йому заборонили підтримувати зв’язки з Конгрегацією, яку він заснував. Він помер у віці 48 років, не маючи впродовж останніх 18 років можливості відвідати Агуа де Діос. Багато хто сподівався, що без нього Конгрегація, яку він заснував, незабаром перестане існувати, але їх очікування не виправдалися, а в 1964 р Папа Римський Павло VI визнав її Конгрегацією папського права. В даний час це Згромадження має свої осередки в 12 країнах світу і нараховує близько 400 черниць.

14 квітня 2002 року папа Іван Павло II зачислив о. Луїджі до лику блаженних.