Гімназія «Шептицьких» відзначає своє 25-річчя

20 січня 2017 року відбулася прес-конференція з нагоди 25-річчя НВК «Школа-гімназія «Шептицьких». Її учасниками були: о. Олег Ладнюк, директор гімназії, п. Мирослава Риковська, завуч школи-гімназії, о. Петро Майба, куратор освіти і шкільництва Патріяршої комісії у справах освіти та виховання УГКЦ та о. Кароль Манік, Провінційний настоятель оо. Салезіян в Україні.

Спершу п. Мирослава розповіла деякі віхи історії цього закладу: «Школа була заснована 1991 року з ініціативи громадськості і Церкви. Першим директором була Марія Кобилецька. На той час ліцей розпочинав свою роботу з функціонування п’яти класів, у яких навчалося 135 учнів. Духівником закладу був отець-студит Йосиф Мілян. Також ліцей часто відвідував Блаженніший Любомир Гузар.

Заклад пройшов багато етапів свого формування і розвитку та в 2006 році архієпископ Львівський Ігор Возьняк передав опіку над ліцеєм Салезіянському Згромадженню. У 2007 році ліцей було реорганізовано у гімназію блаженного Климентія Шептицького, директором якої став о. Петро Майба, СДБ. Відтак, у 2014 році, форму власності навчального закладу було змінено з приватної на комунальну і гімназію реорганізовано у НВК «Школа-гімназія І-ІІІ ступенів імені блаженного Климентія та Андрея Шептицьких».

Основними аспектами роботи цього закладу, окрім навчання, є християнське виховання та різні соціальні проекти. В гімназії добре розвинений гуманітарний напрям навчання, зокрема вивчення історії України, української та іноземних мов. Випускники демонструють доволі високий рівень знань за результатами ЗНО та предметними олімпіадами. Особливої уваги також заслуговує аніматорський рух, в якому задіяна молодь, яка працює разом із дітьми, організовуючи різноманітні цікаві проекти».

Загалом, Салезіянське Згромадження працює на основі принципів Запобіжної системи св. Івана Боско. О. Олег Ладнюк, директор гімназії, наголосив на тому, що важливо виховувати дітей так, аби вони були добрими християнами і чесними громадянами. «Важливо, щоб дитина хотіла навчатися і прагнула робити щось добре. У салезіянській праці акцент ставиться на тому, щоб ми могли «відкрити» особистість через певні духовні речі, а не лише дбати за розвиток інтелектуальних здібностей. Власне тому організовуються різні соціальні проекти, аби діти могли робити щось добре для інших. Вони мають можливість відвідувати будинок людей похилого віку, допомагати дітям із зони АТО, які приїжджають сюди. Тож, таким чином і виховується особистість. Важливим є особистий приклад вчителя, який своєю поведінкою також впливає на виховання дитини.

 Теж відбувається співпраця з батьками. Ми організовуємо різні духовні програми, реколекції, які відбуваються окремо для батьків, дітей, викладачів поза межами школи. Тож, загалом,  наша увага спрямована на те, що центром усього є Бог, а наше завдання полягає у тому, щоб в кожній дитині побачити Бога».

О. Петро Майба, колишній директор гімназії, також наголосив на комплексному підході до виховання дитини, щоб в майбутньому вона могла керуватися високими духовними цінностями й ідеалами. “Власне католицька школа і пропонує такий підхід, де у школах панує сімейна атмосфера, в якій доповнюється це виховання, яке дитина отримує у сім’ї. Тож, важливо не лише навчити дитину життя, а любити це життя й надати йому справжнього сенсу».

На завершення прес-конференції Провінційний настоятель о. Кароль Манік  висловив свою радість та вдячність за те, що в Україні є можливість показати й поширювати цей світовий досвід Салезіянського Згромадження у праці з дітьми та молоддю. «Усі заходи, які зараз організовуємо, є спрямовані на те, щоб показати сенс, значення, потреби католицької школи  в Україні».

Відтак ще раз була представлена програма заходів, запланованих на 27-28 січня з нагоди святкування 25-річчя НВК «Школа-гімназія «Шептицьких».