Привітання Генерального настоятеля з нагоди ювілею Гімназії

САЛЕЗІЯНИ ОТЦЯ БОСКО

ГЕНЕРАЛЬНИЙ НАСТОЯТЕЛЬ

ГЕНЕРАЛЬНИЙ РАДНИК РЕГІОНУ ЦЕНТРАЛЬНОЇ І ПІВНІЧНОЇ ЄВРОПИ

 

Рим, 22 січня 2017

Дорогий інспекторе отче Каролю, Виховно-Душпастирська спільното Салезіян і Гімназіє блаженного Климента та Андрея Шептицьких!

Я надзвичайно радий можливості сказати вам кілька слів щодо ювілею, який ви відзначаєте і який пов’язаний з вашою виховно-душпастирською працею. Це один зі знаків, що засвідчує жвавість харизми, яка може втілитися у різних соціальних сферах. Історія завжди змінювалася і пропонувала нові виклики. Не лише у вашому контексті, позначеному різноманітними складними обставинами, але й в усьому світі. Проте, найголовнішим залишався пошук нової ідентичності, вирішення проблем, творчого підходу і прагнення будувати теперішнє й майбутнє. Без цього вміння ми не змогли б розвиватися у жодному куточку світу. Коли отець Боско засновував наше Згромадження, то робив це не з власної примхи, а задля суспільного блага, бажаючи покращити життя молоді і підготувати її до активного життя в цьому суспільстві. Його гасло – «виховання добрих християн і чесних громадян» – підсумовує це його бажання.

Сьогодні Бог посилає нас, закликаючи втілити дух отця Боско у різних контекстах. Також і ви, дорогі співбрати, Салезіянська родино й українські співпрацівники-миряни, покликані Богом до розбудови вашої теперішньої історії, вашої країни та того, щоб молоді особи стали кращими завдяки вашій праці. Саме тому особливо важливими є ваші зусилля, спрямовані на виховання молоді. Католицька та салезіянська школа завжди буде конкретним проявом вашої любові до юного покоління.

Мені було надзвичайно приємно почути про поступовий розвиток вашої діяльності на користь молоді. Вочевидь, кожен початок передбачає певні труднощі; такою була і ваша історія після проголошення Незалежності, коли ваша країна розпочала шлях політичного та духовного відновлення. Я бачу, що цей шлях сповнений надзвичайними перспективами, за що я вам безмежно вдячний.

У ці дні ви відзначаєте 25-річчя першої заснованої в Україні католицької школи, якою став греко-католицький ліцей бл. Климентія Шептицького. Школа розпочала свою діяльність з благословення тодішнього патріарха Греко-Католицької Церкви Мирослава-Івана Любачівського. Мені особливо приємно наголосити на тому, що цю школу у 2006 році було довірено вам, Салезіянам отця Боско. Це стало знаком великої довіри до вас, що, безсумнівно, є плодом вашої прекрасної праці в минулому. Позитивний розвиток школи, розширення масштабів виховно-дидактичної діяльності та збільшення кількості учнів стали багатообіцяючою перспективою на майбутнє. Я дякую всім тим, хто так чи інакше причетний до історії цієї школи, починаючи з церковної, державної та освітньої влади, не забуваючи про вчителів, співпрацівників-мирян, батьків, учнів, салезіян і всю Салезіянську родину.

Зараз саме ви повинні розвивати цю справу завдяки інвестиції у якість вашої католицької салезіянської школи. Католицька школа відкрита для всіх, і всі можуть віднайти в ній омріяний отцем Боско родинний дух. Я переконаний, що ваша виховна праця та зосередження на освіті та вихованні молоді є найкращим способом покращити життя вашої країни та її майбутнього. Я заохочую вас зробити все можливе для того, щоб забезпечити молоді високий рівень викладання і якості виховання. Це найкращий шлях для збереження вірності духу отця Боско.

Я приєднуюся духовно до ваших святкувань, дякуючи Богові за те добро, яке стало плодом історії останніх років, і бажаю вам стати вірними свідками Христа і отця Боско в той історичний етап, який Бог довірив кожному з вас.

Особливу подяку адресую тим, хто пов’язаний з історією цієї школи: вихователям, персоналу, салезіянам і мирянам. Високий рівень школи забезпечили ви, і саме від вас залежить її майбутнє. Саме ви зараз втілюєте дух отця Боско під час того, як спілкуєтеся з молоддю.  Саме тому я заохочую вас до того, щоб розвивати цю школу так, як ви прагнете розвивати ваші доми.

Обіцяючи мою згадку в молитві, я ввіряю вас захисту Пресвятої Богородиці Помічниці християн і від щирого серця вітаю всіх вас.

 

ГЕНЕРАЛЬНИЙ НАСТОЯТЕЛЬ

Генеральний радник

Регіону Центральної та Північної Європи