Літургійний спомин бл. Броніслава Маркевича

Сьогодні Салезіянське Згромадження  відзначає літургійний спомин блаженного Броніслава Маркевича, який присвятив своє життя бідній молоді, виховуючи та навчаючи їх в дусі св. Івана Боско.

Броніслав Маркевич народився 13 липня 1842 року в Прухніку біля Ярослава (Польща). Отримав ретельну релігійну формацію; втім, під час навчання в перемишльській гімназії мав серйозну кризу віри. У 1863 р. вступив у духовну семінарію. У вересні 1867 був рукоположений на священика і відправлений на душпастирську працю, де служив у місцевості Гарті та перемишльському кафедральному соборі. Бажав посвятити себе праці з молоддю, тому розпочав нове навчання з педагогіки, філософії та історії в університеті Яна Казимира у Львові та Ягеллонському університеті. В 1875 р. став настоятелем парафії в м. Ґаць, а за два роки – в м. Блажова. Від 1882 р. викладав пасторальне богослов’я у духовній семінарії в Перемишлі.

З часом о. Броніслав відкрив у собі покликання до чернечого життя. В листопаді 1885 р. виїхав до Італії і там вступив до Салезіянського Згромадження. Йому неймовірно пощастило: він зустрівся з отцем Боско і 25 березня 1887 року саме йому склав монаші ​​обіти. З відданістю та ревністю виконував доручені йому завдання. Через суворий спосіб життя захворів на туберкульоз; вважали, що вже немає шансів на його одужання, однак, він виздоровів. У 1892 році він, за дозволом настоятелів, повернувся в Польщу і став парохом в м. П’ястів (біля Кросна).

Тут він повністю посвятив себе праці з молоддю, особливо з бідними та сиротами. Відкрив Інститут виховання, через який турбувався про матеріальне та професійне майбутнє своїх вихованців. У 1897 році заснував нові чернечі згромадження під покровительством св. Архангела Михаїла, основою яких була духовність св. Івана Боско. Згромадження були затверджені лише після смерті засновника – чоловічі у 1921 р., а жіночі – сім років потому.

Всеціла відданість молоді, героїчна самопожертва і праця швидко виснажили його сили, особливо, через хворобу, яку переніс ще в Італії. Земний шлях о. Броніслава Маркевича закінчився 29 січня 1912 року.

 У 1958 році розпочався процес проголошення його блаженним, що завершився урочистою беатифікацією, звершеною у Варшаві папським делегатом, кардиналом Йосифом Ґлемпом, 19 червня 2005 р.

На сьогоднішній день засновані ним чоловічі згромадження працюють у 15 країнах світу, а жіночі мають кілька домів в Польщі і 8 за кордоном. Ці спільноти належать до Салезіянської Родини.