Декрет про героїчність чеснот єпископа Оттавіо Арріета

27 лютого 2017 року під час аудієнції, наданої кардиналові Анджело Амато, СДБ, префекту Конгрегації з канонізації святих, папа Франциск дав розпорядження цій Конгрегації оприлюднити такі укази: декрет про мучеництво слуги Божого салезіянського священика Титуса Земана (1915 -1969), декрет про героїчність чеснот слуги Божого Оттавіо Ортіза Арріета (1878-1958), салезіянського єпископа Чачапоясу (Перу).

Процес беатифікації та канонізації о. Титуса Земана розпочався лише у 2007 році, коли були виконані усі вступні процедури, із тим пов’язані. Єпархіальне розслідування було проведене в архиєпархії м. Братислава з 26 лютого 2010 по 7 грудня 2012 року. Правова обґрунтованість єпархіального розслідування була визнана Конгрегацією з канонізації святих Указом від 28 червня 2013 року. Коли було підготовлене потрібне Положення, відповідно до звичайної процедури, відбулося обговорення, чи була смерть слуги Божого о. Земана істинним мучеництвом. Результат був позитивним, – саме про це йшлося на спеціальному засіданні Богословської ради 7 квітня 2016 року. На черговий сесії, 21 лютого 2017 року, кардинали і єпископи, почувши доповідь ініціатора цього процесу кардинала Карло Каффара, визнали, що слуга Божий о. Земан був убитий за свою вірність Христові.

Єпархіальне дослідження щодо справи єпископа Оттавіо Ортіза Арріета проходило у єпархії Чачапоясу з 8 липня 1992 року по 22 грудня 2001 року. Воно було визнане дійсним Конгрегацією з канонізації святих Указом від 3 жовтня 2003. Було підготовлене відповідне Положення та відбулася дискусія відповідно до звичайної процедури. Тут обговорювалося питання щодо героїчності чеснот слуги Божого  Оттавіо Ортіза Арріета. Знову ж таки результат був позитивним і 19 лютого 2015 року було проведено спеціальну нараду Богословської ради. Кардинали і єпископи в черговий сесії, 7 лютого 2017 року, визнали, що слуга Божий єпископ Арріета практикував  у своєму житті християнські чесноти і власне тепер це є підставою створення відповідного декрету.

Використано матеріали: www.infoans.org