175-річчя з дня народження св. Домініка Савіо

Цього року випадає ювілей: 175-річчя від дня народження св. Домініка Савіо, який, попри свій юний вік, посеред звичайних буденних обов’язків, зумів зрозуміти, в чому ж полягає святість, і осягнути її. Папа Пій ІХ охарактеризував Домініка «малим, однак великим гігантом духа». Його життя є для нас взірцем і сьогодні, у щоденній дорозі любові до Бога та ближніх. 

Домінік Савіо народився 2 квітня 1842 року в селі Сан-Джованні-ді-Ріва, неподалік К’єрі, Турин. Батько Домініка Чарльз був ковалем, а мати швачкою. Домінік був другим із десяти дітей. Охрестили його в сам день народження у парафіяльній церкві у Ріва.

Мама Маргарита – мати о. Боско – сказала одного дня до свого сина: «У твоїй ораторії є багато хлопців, але ніхто не перевершить доброту серця і душі Домініка Савіо. Його бачу завжди на молитві, залишається в церкві після всіх, відвідує Євхаристійного Ісуса тоді, коли інші біжать на перерву. Стоїть в церкві, як ангел у Раю».

Говорячи про свою першу зустріч з Домініком Савіо, отець Боско свідчить: «Я розпізнав у ньому те, що його душа перебуває в цілковитій гармонії з Божим духом, адже бачив, як Божественне Провидіння уже діє в цьому маленькому серці».

У семирічному віці Домінік приступив до Першого Святого Причастя. Воно стало сакраментальним знаком Божественної дії – джерелом радісного життя і твердих зобов’язань. Саме тоді Домінік накреслив план свого життя: «Буду сповідатися і причащатися частіше. Буду освячувати всі святкові дні. Моїми друзями будуть Ісус та Марія. Краще помру, ніж згрішу». Отець Іван Боско прийняв Домініка до ораторії у Вальдокко, коли той мав 12 років. В нього хлопчина попросив, щоб допоміг йому стати святим. Добрий, завжди безтурботний і радісний, прикладав великі зусилля, щоб бути вірним своїм учнівським обов’язкам і допомагати завжди своїм товаришам: навчав їх Катехизму, прислуговував хворим, мирив тих, що сперечалися. Одного разу Домінік сказав одному із друзів: «Пам’ятай, наша святість полягає у тому, щоб бути завжди радісними. Стараймося оминати гріх, який є великим ворогом, що краде у нас Божу ласку і мир серця. Виконуймо ретельно наші обов’язки».

Саме це зробило його взірцем, гідним наслідування. Адже багато тих, хто належить до Салезіянської Родини, брали собі за приклад його постанови. Серед них Лаура Вікунья, Сеферіно Намункура, Джозеф Ковальський, Альберт Марвеллі, Джозеф Квадро і Оттавіо Ортіс Аррієта.

Окрім цього, нам слід пам’ятати про велику роль Домініка Савіо у створенні Товариства Непорочного Зачаття Діви Марії. 8 грудня 1854 року Папою Пієм ІХ була проголошена догма про Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці, саме тоді Домінік посвятився Непорочній Діві і далі продовжував крокувати дорогою святості. В 1856 році він із друзями заснував «Товариство Непорочної Діви Марії», члени якого зобов’язувалися любити Ісуса й Марію та помагати друзям ставати кращими.

Помер Домінік Савіо у Мондоніо 9 березня 1857 року. Його тлінні останки вшановуються у базиліці Марії Помічниці християн в Турині. Свято св. Домініка Савіо Салезіянська Родина відзначає 6 травня.