Прогрес у справі Слуги Божого о. Еліа Коміні

4 квітня 2017 року в ході спеціальної зустрічі теологічних радників Конгрегації у справах канонізації святих був даний позитивний висновок стосовно святості життя та героїчності чеснот Слуги Божого о. Еліа Коміні (1910-1944), члена Товариства святого Франциска Сальського.

Еліа Коміні народився 7 травня 1910 року в Кальвенцано (провінція Болонія). Навчався у салезіянській школі в Фінале-Емілія, де вирішив вступити до Салезіянського Згромадження. Відбувши новіціят у Кастель-де-Брітті, у 1926 році хлопець складає перші монаші обіти. Цього ж року помер його тато і протопресвітер з Сальваро (Болонія) монсеньйор Фіденсіо Мелліні, який був знайомий з отцем Боско, стає для нього наче другим батьком. Еліа завершив своє навчання в Вальсаліче у Турині, а потім отримав докторат з літератури в Державному університеті Мілану. Був висвячений на священика 16 березня 1935 року.

О. Коміні був священиком і вчителем, апостолом і вихователем молоді у салезіянських школах в К’ярі і Тревільйо.  Він втілював пастирське милосердя отця Боско і салезіянську рису люблячої доброти, яку поширював серед молодих людей через свій привітний характер з добротою та усмішкою.

Влітку 1944 він повернувся до Сальваро, щоб допомогти своїй старенькій матері та монсеньйору Мелліні. На той час цей район був епіцентром воєнних сутичок між партизанами і фашистами. Місцева спільнота й біженці завжди мали біля себе о. Еліа – доброго сповідника та ревного проповідника. Разом з о. Мартіном Капеллі він допомагав біженцям і тим, що шукали захисту, давав ліки для поранених, хоронив померлих, підтримував багатьох людей, часто ризикуючи власним життям.

29 вересня 1944 року о. Еліа разом з о. Мартіном заарештували. Вони саме подорожували до Креда (Гриццана), де мало бути страчено 69 осіб. Солдати СС вважали їх шпигунами і жорстоко поводилися з ними: використовували для перенесення боєприпасів, кажучи їм неодноразово спускатися і підніматися на вершину. Спроби врятувати двох священиків виявилися безуспішними, про що о. Еліа Коміні сказав: «або всі, або ніхто».

У неділю, 1 жовтня 1944 року, разом з сорока чотирма іншими людьми на території одного з італійських заводів о. Еліа був убитий нацистами.

Використано матеріали: www.infoans.org