Восени відбудеться беатифікація словацького священика-мученика Титуса Земана, СДБ

Слуга Божий о. Титус Земан, салезіянський священик зі Словаччини, що прийняв мученицьку смерть у віці 54 років (04.01.1915, Вайнори – 08.01.1969, Братислава), буде зарахований до лику блаженних 30 вересня 2017 року у столиці Словаччини Братиславі. Про це рішення було поінформовано о. П’єрлуїджі Камероні, Генерального постулятора в справах канонізації святих Салезіянської Родини 21 березня цього року.

На святкуванні урочистостей Папу представлятиме салезіянський кардинал Анджело Амато, префект Конгрегації з канонізації святих.

О. Йозеф Айзолд, Провінційний настоятель Салезіян у Словаччині, пише: «У співпраці з архиєпископом Братислави ми вже почали підготовку до цієї великої та неординарної події. Через чотирнадцять років маємо нового блаженного у Словаччині й особливим є те, що блаженним проголосять першого салезіянина-словака. У цей час ми з радістю запрошуємо всіх вірних Словацької Церкви, Салезіянської родини і всіх тих, що мають стосунок до Салезіянської справи, відзначити з нами урочистість беатифікації отця Титуса Земана».

Беатифікація є проміжним кроком на шляху до канонізації. Святкова церемонія з цієї нагоди відбудеться під час урочистої Божественної Літургії, під час якої представник Папи прочитає Апостольське послання, підписане Святішим Отцем. В ньому, окрім основних віх духовного життя Слуги Божого, Папа урочисто зазначає, що шанигідного Слугу Божого можна назвати Блаженним. Також в цьому листі вказана дата літургійного спомину, яка, як правило, співпадає із днем відходу до вічності – днем народження для неба.  Це свято може відзначатися в окремих місцях у визначений спосіб.

Отець П’єрлуїджі Камероні, Генеральний постулятор в справах канонізації святих Салезіянської Родини наголосив: «Церква Словаччини і уся Салезіянська Родина дякує за цей великий дар беатифікації мученика о. Титуса Земана, який закликає до ще більшої вірності отриманому покликанню і відважного свідчення зараз – у  часи випробувань та гонінь».

Використано матеріали: www.infoans.org