Семінар для вчителів салезіянських шкіл

25 квітня у МНЦ імені св. Івана Боско відбувся семінар для вчителів та співпрацівників салезіянських шкіл. Доповідач цього заходу, італійський священик-салезіянин о. Мігель Гарсія поділився своїми думками стосовно того, що означає бути вчителем у контексті салезіянської харизми.

«Бути вчителем – це більше, ніж просто професія. Дуже важливо плекати родинність, тобто такий простір, в якому вчитель і учень можуть взаємодіяти в добрій, родинній атмосфері. Не вистачить лише працювати з учнями, як педагоги, потрібно поєднувати педагогічний запал з відповідальністю та великими духовними ідеалами, цінностями», – зауважує о. Мігель. У своїй доповіді отець звернув увагу на те, що означає виховувати цілісну особистість. Власне таким секретом доброго виховання є побудова гармонійного стосунку між вчителем та учнем. Також під час семінару обговорювали питання особистого зросту й покликання самих вчителів і те, який тип особи (учня) салезіянський вчитель мав би виховати.

Окрім цього, учасники семінару мали нагоду пошукати відповіді на питання, що стосуються п’ятьох вимірів особистості. Це освітній, інтелектуальний вимір, стосунки з іншими, духовне життя, фізичне здоров’я, емоційний аспект.

На завершення семінару о. Мігель Гарсія підсумував усе те, що би мало бути ціллю салезіянської педагогічної праці. «Ми усі різні і, звичайно, усі ці сфери (виміри) не можуть бути однаковими. В часи отця Боско ці п’ять пунктів можна було вмістити у такі три загальні компоненти як розум, любов та релігія. І зараз нам потрібно працювати над собою, щоби ці виміри у собі добре розвинути. Все це ми можемо назвати салезіянським проектом, основою якого є допомога у зростанні в цих п’яти особистісних сферах. Варто пам’ятати і про риси, які складають салезіянську духовність. Це простота, солідарність, щедрість, вірність, радість і оптимізм, навіть у важкі моменти – все це виражає пасхальний вимір християнського життя».