Столітній ювілей об’явлень у Фатімі

“Протягом усієї історії людства відбуваються надприродні явища та знамення. Вони яскраво виявляються в самому серці людських подій і, дивуючи вірних та атеїстів, відіграють свою роль у розкритті історії. Ці одкровення, не перечачи змісту віри, повинні вказувати на центральну тему, проголошену Христом, – на любов Отця. Вона спонукає людей до покаяння та навернення й дарує ласку всеціло вручити Йому себе з дитинною відданістю. Фатімське послання, настійливо закликаючи нас до навернення та покаяння, проникає в наші серця й наближає нас до серця Євангелія”,  – цими словами в 2000 році архиєпископ Тарчізіо Бертоне, секретар Когрегації віри, починає офіційний коментар Церкви на Фатімське послання.

13 травня 1917 року в селі Фатіма, у центрі Португалії, трьом дітям – Люсії, Жасінті, Францішку, коли вони пасли овець, явилася на хмарі прекрасна Пані, осяяна сліпучим світлом. Протягом шести місяців Мати Божа являлась дітям 13 числа кожного місяця. Вона закликала до покаяння та молитви на вервиці за грішників. Під час об’явлень відбувалися різні чудеса і Мати Божа давала дітям послання. 1930 року Фатімські об’явлення були визнані Церквою.

13 липня 1917 року Мати Божа відкрила дітям так звані «три таємниці».

Перша – видіння пекла.

Друга – пророцтво гонінь на Церкву і Святішого Отця, закінчення Першої і початок Другої світових війн, установлення вшанування Пресвятого Серця Марії, заклик до посвячення Її Серцю всього світу й особливо Росії для відвернення майбутніх катастроф. Ці два послання були опубліковані в 1941 році.

Третя таємниця стосувалася переслідування християн у ХХ ст. та замаху на життя Папи Римського Йоана Павла ІІ. Незважаючи на сумний зміст послань, Пресвята Богородиця вказала й шлях, ідучи яким можна відвернути загрозу від людства. Цим шляхом є покаяння і безперервна молитва. Під час об’явлень дітям-пастушкам Діва Марія заповіла щодня відмовляти молитву вервиці, роздумуючи при цьому над таїнствами народження, життя, смерті на хресті та Воскресіння Господа Ісуса Христа та Її власного життя.

Протягом останніх ста років Мати Божа Фатімська відігравала особливу роль у служінні Римських Понтифіків. Слід згадати деякі факти:

Папу Пія називали Папою Матері Божої Фатімської. У послуху посланням Богородиці у Фатімі Папа посвятив світ Непорочному Серцю Марії. Під час понтифікату Папи Пія ХІІ почалася Друга світова війна, перед початком якої також і сам Папа був свідком обіцяного у Фатімі знаку – північного сяйва червоного кольору, яке спостерігалося в 1939 році.

Папа Йоан ХХІІ відвідував Фатіму як апостольський нунцій, а згідно зі свідоцтвом істориків, метою його понтифікату була єдність Риму і Росії.

Особливий зв’язок із Марією відчував Папа Іван-Павло ІІ. Слова «Totus Tuus» – “Увесь Твій” – стали девізом його понтифікату, а буква “М” (Марія) – знаком на його гербі. 13 травня 1981 року на Івана-Павла ІІ був здійснений замах, після якого Папа висловлював вдячність Матері Божій Фатімській як рятівниці його життя.

Папа Бенедикт XVI здійснив паломництво до Фатіми 2010 року. Там він підкреслив, що послання Фатіми – молитва і покаяння – залишаються актуальними. Як префект Конгрегації віровчення, він написав офіційний коментар із приводу третьої таємниці Фатіми, де наголосив на особливому значенні цих об’явлень для Церкви. Своє ім’я – Бенедикт – Папа вибрав як знак служіння, яке продовжувало справу Папи Бенедикта ХV – Папи миру.

Папа Франциск уже в перші дні після свого обрання попросив  кардинала Жозе Полікарпо, тодішнього Патріарха Лісабона, посвятити його понтифікат Непорочному Серцю Матері Божої Фатімської, а в жовтні 2013 року у молитві віддав Їй увесь світ. Цьогоріч ми чекаємо його паломництва до Фатіми на святкування 100-літнього ювілею об’явлення Богородиці.

Шана до Матері Божої Фатімської, також відомої як Діва Марія Вервиці, шириться по всьому світові. Про чудо об’явлення Богородиці трьом-дітям пастушкам видано багато книжок із численними перекладами. Зокрема, над перекладом англомовної книги Джона де Марчі «Правдива історія Фатіми» працював світлої пам’яті о. Василь Сапеляк, СДБ.

Заклик Богородиці до покаяння та навернення, який прозвучав на початку двадцятого століття, залишається не менш актуальним і сьогодні. Нині Санктуарій Діви Марії Фатімської є одним з найбільш відомих і відвідуваних місць паломництва. Хоча послання Богородиці можуть і налякати нас, не забуваймо, що нема неможливого для Бога і просячи про заступництво Пресвяту Богородицю ми завжди можемо сподіватися, що з Божою допомогою здолаємо усі труднощі і й перепони на нашому життєвому шляху.