Свято засновниці Згромадження сестер-салезіянок св. Марії Доменіки Мадзарелло

13 травня – особлива дата для сестер-салезіянок, адже саме в цей день уся Салезіянська Родина відзначає літургійний спомин св. Марії Доменіки Мадзарелло, яка разом з отцем Боско була засновницею Згромадження Дочок Марії Помічниці християн. Тож, щиро вітаємо сестер-салезіянок із цим чудовим святом! Нехай взірець життя св. Марії Мадзарелло надихає кожного на шляху до святості!

Історія життя св. Марії Доменіки Мадзарелло

Народилася Марія у родині селянина в маленькому селищі Морнезе (Італія). В дитинстві дівчинка допомагала батькам по господарству та відвідувала заняття з катехизації. Вирізнялася особливою витривалістю та силою духа.  Вона працювала набагато наполегливіше і плідніше, ніж більшість найманих робітників, а на заняттях з катехизації завжди намагалася бути найкращою. Батьки Марії були досить набожними і прищепили цю віру й любов до Бога дочці.

У 17 років Марія, за порадою свого духівника, вступила у спільноту «Дочок Пречистої Діви Марії».  Вступ у спільноту був пов’язаним з тимчасовими (терміном на рік, з подальшим відновленням у разі бажання) обітами чистоти і послуху. Тут, окрім християнського виховання, навчали веденню господарства дівчат із сусідніх селищ, які в ту пору не могли отримувати ніякої освіти, крім катехизації. Тоді Італія переживала складний час, права жінок і дітей були сильно ущемлені, і багато з них повертали на шлях злочинності або проституції. Молоді дівчата, які принесли обіти, виховували дівчаток в християнському дусі, вчили їх веденню господарства і розважали різними іграми.

В 1857 році Морнезе і навколишні селища були охоплені епідемією тифу, яка торкнула і сім’ю Мадзарелло. В період епідемії родичі Марії серйозно захворіли. Доглядаючи за ними, Доменіка заразилася і її міцне здоров’я трохи підупало.

Оскільки Марія більше не могла працювати в полі, вона домовилася з подругою Петроніллою: дівчата вирішили стати кравчинями і вчити бідних дівчаток шиття. Святий Дух сформував у Марії материнське серце. Розсудлива і мудра дівчина виховувала дівчаток з великою любов’ю. Коли вона відкрила першу майстерню, Господь послав їй перших сиріт, яких вона прийняла. З’явилися і перші помічниці, яких духівник Марії о. Пестаріно назвав Дочками Непорочного Зачаття.

У 1864 р отець Боско приїхав в Морнезе, щоб відкрити коледж для підлітків села. Марія, побачивши його, вигукнула: “Дон Боско – святий: я це відчуваю!” Відвідавши маленьку майстерню Дочок Непорочного Зачаття, о. Боско був глибоко вражений.

Папа Пій IX вимагав, щоби отець Боско заснував жіноче Згромадження. Тоді, порадившись з о. Пестаріно, о. Іван Боско вибрав Дочок Непорочного Зачаття, передавши їм щойно збудований коледж. Марія і її подруги страждали від голоду через те, що селяни ставилися до них вороже, але вони були радісними та стійкими, і їхня віра не похитнулася через ці труднощі.

5 серпня 1872 року офіційно виникає монаше згромадження, яке творили 11 сестер, які склали обіти, і 4 новички. Першою настоятелькою новоствореної інституції стала с. Марія Мадзарелло. Отець Боско назвав спільноту «Дочки Марії Помічниці Християн». Як настоятелька, сестра Марія проявила себе вмілою вихователькою і наставницею в духовному житті. У неї була харизма спокійної веселості; вона випромінювала радість і привертала інших дівчат до служіння у салезіянському дусі. Духовна традиція, яку вона залишила Згромадженню сестер-салезіянок, всеціло побудована на євангельських цінностях: це гаряча любов до Господа, відповідальність у праці, щирість, смирення та радісна самопожертва.

14 травня 1881 року у віці 44 років Марія Мадзарелло помирає. На цей час Згромадження нараховувало 166 сестер і близько 50 новичок, що проживають в 26 обителях у 4 країнах.

В 1938 році папа Пій XI беатифікував Марію Мадзарелло, а 24 червня 1951 року папа Пій XII канонізував її. Мощі св. Марії Мадзарелло перебувають у Турині в базиліці Діви Марії Помічниці християн.