Ювілей 25-річчя служіння сестер-салезіянок в Україні

У неділю, 14 травня, у салезіянському жіночому Згромадженні Дочок Марії Помічниці християн відбудеться святкування в честь свята їхньої засновниці – св. Марії Мадзарелло, а також з нагоди ювілею 25-річчя служіння сестер-салезіянок в Україні. З приводу цього висловлюємо свої щирі вітання сестрам-салезіянкам! Бажаємо Згромадженню Божого Благословення, опіки Пресвятої Богородиці, сили й наснаги у їхньому ревному духовному служінні для української молоді!

Під час урочистостей при монастирі сестер-салезіянок заплановано молебень до Пресвятої Богородиці, посвячення фігури Марії Помічниці Християн, а відтак виставу “Сузір’я любові” та солодкий почастунок для усіх, хто в колі Салезіянської Родини відзначатиме це свято.

Трішки історії…

Свою діяльність на території України сестри-салезіанки розпочали у 1992 році у Львові, відгукнувшись на запрошення отців Салезіян УГКЦ. Витоки харизми Згромадження лежать в ідеї святого Івана Боско: «Дай мені душі» («Da mihi animas»). Свою місію в Церкві сестри здійснюють, виховуючи дітей і молодь, особливо найбіднішу, згідно з «превентивною (запобіжною) системою» о. Боско, та йдучи разом із молодими людьми дорогою святості. Мета діяльності сестер – виховати молодих людей доб­рими християнами та чесними гро­мадянами.

Діяльність Згромадження передусім полягає у служінні дітям і молоді на всіх ета­пах їхнього розвитку, у різних ви­ховних сферах. Сестри також підтримують жінок, сприяючи захистові їхньої гідності як у християнських кра­їнах, так і в місцях першої євангелізації. З місіонерським поривом працюють салезіянки серед народів, до яких іще не дійшло зві­щення Божого слова.

Святий Іван Боско колись сказав до мо­лоді: «Досить того, що ви мо­лоді, щоб я вас любив», – тож сес­три разом із отцями-салезіянами та салезіянськими співпрацівниками працюють із молоддю різних націо­нальностей і обрядів Церкви. «Запобіжна система» о. Боско торкається трьох основних аспектів: розуму, віри й любові. Тобто йдеться про виховання інтелек­туальне й релігійне, у кліматі довіри, доброти та радості. Це все Салезіян­ки здійснюють в ораторіях, школах, молодіжних центрах, сиротинцях, катехизуючи та організовуючи реколекції й зустрічі.

14 листопада 1877 року перші шість сестер-са­лезіянок поїхали, як місіонерки, до Латинської Америки. 7 вересня 1911 року святий Папа Пій X затвердив Згро­мадження, надавши йому папського права. 24 листопада 1922 року в Азії була започаткована перша Фундація сес­тер-салезіянок. 15 жовтня 1954 ро­ку за сприяння Згромадження в Турині (Іта­лія) відкрито Міжнародний інститут педагогіки і релігійних наук, який 1970 року був перенесений до Рима, де отримав статус Пап­ського факультету педагогічних наук «Auxilium».

Загалом у світі є близько 15 тисяч сестер-салезіянок, що працюють на 5 континентах у 89 країнах світу.

На територію колишнього Радянського Союзу сестри приїхали в 1991 р. – до Білорусі та Росії, в 1992 р. – в Україну, в 1997 р. – до Грузії. З 1993 року сестри-салезіанки працюють також і в Одесі в лоні Римо-Католицької Церкви.

Основні напрямки діяльності Згромадження Дочок Марії Помічниці християн в Україні – катехизація, праця з волонтерами, робота зі студентами, допомога у формації аніматорів та молодих лідерів, проведення заходів та реколекцій для молоді у дусі салезіянської харизми св. о. Івана Боско та сестри Марії Доменіки Мадзарелло.