Салезіянська місія: поклик, щоб служити іншим

Отець Бригільдо де Деус, якого аргентинська дітвора з любов’ю називає отець “Диду” (Dydu), вирішив стати місіонером, беручи за приклад свідчення, які дали ці салезіянські священики, що обрали саме місіонерський шлях. Одного з них було вбито, і в о. Бригільдо постало питання: “Якщо вони віддали свої життя, то чому ж я не можу дати своє життя на службу тим, хто цього потребує?” В цьому інтерв’ю отець розповідає про своє рішення стати салезіянином-місіонером.

Розкажіть про історію свого покликання

Мене звати Бригільдо. Я салезіянський священик і родом я з острова в Східному Тіморі. На острові була одна загальноосвітня школа, якою опікувалися салезіяни. Вони були з нами весь час і врешті-решт я запитав себе: “Чому?..” У моїй країні завжди існували війни: спочатку з Португалією, потім з Індонезією… Ми були незалежною країною лише 14 років. Салезіяни підтримували усіх, чиї сім’ї були знищені, людей похилого віку і тих, хто пережив болісний досвід.

Що спонукало Вас стати салезіянином?

Салезіяни багато працювали з молоддю та сім’ями зокрема. В цій місцевості, де я був, вбили одного салезіянина і це підштовхнуло мене до роздумів стосовно себе. Я запитав себе: “Якщо вони віддали свої життя, чому я не можу дати своє?” І з цього моменту я почав слідувати своєму покликанню. Дванадцять років назад я відчув такий собі «місіонерський неспокій» і тоді мене відправили на місії до Аргентини.

Чи знали Ви щось про Аргентину?

Я знав про цю країну лише в контексті футболу… Я працював спершу в Баія-Бланка, а потім у місті Неукен. Вивчив іспанську мову і вивчав теологію в Сан-Джусто. Але насправді мову можна добре вивчити, перебуваючи з молоддю.

Що вразило Вас у місцевих мешканцях?

Від простих людей можна навчитися цінностей життя: простоти, смирення, солідарності. Коли ви йдете до села, ви можете побачити, як сім’ї поділяють все, що у них є. Це та реальність, якої ми не бачимо у містах, оскільки кожен перебуває за огорожею власного дому.

Що відчуваєте, будучи місіонером?

Я вважаю, що бути місіонером – не означає спасти людей… Місіонерство – це приносити життя, розділяти його зі спільнотою, з дітьми і молоддю – приносити їм Добру Новину, Бога.

Використано матеріали: www.infoans.org