РД«Покрова»: місце, де горить вогник родинного затишку

Цього року отці Салезіяни разом з Родинним домом «Покрова» відзначали чудовий ювілей: 10-річчя від заснування закладу. Родинний дім був заснований у 2007 році при парафії Покрову Пресвятої Богородиці, що у м. Львові (вул. Личаківська, 175) і визначався як будинок сімейного типу для хлопців 7-17 років з числа сиріт, позбавлених батьківської опіки, тих, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. Сьогодні у Родинному домі проживає 65 хлопців віком від 7 до 18 років: сироти, напівсироти, діти з неблагополучних сімей.

Урочистості з нагоди салезіянських ювілеїв випали на час Покровських святкувань, з 13 до 15 жовтня. Зокрема, 14 жовтня під час урочистої Літургії, що відбувалася в церкві Покрови в день храмового свята, владика Гліб (Лончина) висловив свої вітання для оо. Салезіян з нагоди цьогорічних салезіянських ювілеїв, а також привітав дітей з РД «Покрова», що були присутні на Літургії. «Цей Родинний дім – велика Божа благодать, – зауважив владика.  – Отці Салезіяни заснували цю школу (МНЦ. – ред.), щоб виховувати молодь, дати їм у руки ремесло і, коли вони підуть у світ, щоб змогли дати собі раду… Окрім цього, отці Салезіяни виховують до життя у вірі, адже це найважливіша справа нашого життя – наша віра. Кожен має якесь своє покликання, ремесло, працю. Але найважливішою є віра, з якою ми живемо і виконуємо всі ці наші праці. А щоб скріпити віру потрібно молитви. І, власне, сьогоднішнє свято – це свято молитви…»

[easyrotator]erc_22_1508168903[/easyrotator]

Після Літургії у церкві Покрови, в Молодіжному центрі св. Івана Боско відбулася святкова програма за участю вихованців РД «Покрова» та гостей. Серед запрошених були усі вихованці Родинного дому і, зокрема, ці перші хлопці, які дали початок у 2007 році РД «Покрова».

“Родинний дім, який сьогодні святкує своє 10-ліття, є домом і сім’єю для тих 65-ти хлопців, які через різні життєві обставини опинилися поза сім’єю і без домашнього тепла. Наше Згромадження через Родинний дім повністю опікується хлопцями, даючи їм все необхідне, християнське виховання, освіту, впроваджує  їх у доросле життя– розповідає о. Юрій Смакоус, настоятель спільноти Молодіжного центру св. Івана Боско.

[easyrotator]erc_37_1508169223[/easyrotator]

Тож, цього дня для усіх присутніх у Родинному домі «Покрова» був організований святковий концерт та смачний почастунок. Свято продовжилося і в неділю, 15 жовтня, на молодіжній вечірці для старших вихованців Родинного дому і салезіянської молоді. «Pokrova Party» захопила усіх присутніх цікавими конкурсами, забавами, смачними ласощами та приємними несподіванками. Це був чудовий час святкування в атмосфері салезіянської радості і родинності.

Крізь призму історії…

Переглядаючи сторінки історії РД «Покрова», варто зауважити, що ця спільнота має саме таку  назву, бо знаходилася вона в приміщеннях церковної дзвіниці та монастиря отців Салезіян при парафії Покрови. Також цей дім отримав таку особливу назву через те, що є домом, сімейним вогником і родиною для тих хлопців, які є позбавлені захисту, сімейного тепла, є бідні, занедбані та знедолені. Назва будинку, що символізує захист, притулок, родинність, сімейний затишок та піклування, є саме тим покровом і прибіжищем для його малих мешканців.

До праці з дітьми залучені отці та брати салезіяни, вихователі і помічники, вчителі і волонтери, які наслідуючи приклад святого отця Боско, творять правдиву родину для дітей. Основна мета та особливість Родинного дому – це індивідуальний підхід до кожної дитини, її супровід і виховання, яке базується на християнських цінностях і традиції Церкви.