15-річчя МНЦ: спогади і бачення

Молодіжний центр св. Івана Боско став доволі відомим завдяки своїй освітній та виховній діяльності. Адже саме тут молодь може здобути не лише знання, а й практичний досвід і можливість для розвитку своїх здібностей. Студенти Молодіжного центру разом із викладачами організовують свою роботу не лише в стінах аудиторій, але також спілкуючись поза межами закладу: організовуючи екскурсії, спільні позанавчальні зустрічі, беручи участь в днях духовної віднови, реколекціях і т.д. Уже впродовж 15 років МНЦ під проводом оо. Салезіян розширює межі своєї діяльності, приваблюючи молодь неповторною харизмою салезіянської радості, відкритості і дружньої підтримки.

13 жовтня розпочалося святкування ювілею Молодіжного центру. Відбулася конференція «Виховання – справа серця», де особливу увагу приділили психологічним та виховним аспектам у роботі з дітьми, а відтак була зустріч випускників закладу, де студенти, викладачі й випускники ділилися своїми думками, досвідом, отриманим тут, ідеями щодо подальшого розвитку закладу. Ця зустріч мала на меті дати початок Асоціації випускників Центру, щоб і надалі організовувати зустрічі такого типу.

[easyrotator]erc_13_1508253004[/easyrotator]

Про діяльність Молодіжного навчального центру, досягнення й плани на майбутнє розповідає директор МНЦ о. Юрій Смакоус:

«МНЦ діє з 2001 року як Молодіжний екуменічний центр, а офіційне визнання з боку держави (Ліцензія МОН) отримав у 2003 році; відповідно є 15 випусків студентів, які навчались у нас за професіями: столяр, кравець, секретар керівника. Згодом, у 2007 році МНЦ розширив перелік спеціальностей, додавши професію перукаря-модельєра. У 2015 році ми додали ще 2 спеціальності: кухар та офіціант-бармен. Ще один новий напрям підготовки вивчаємо, але поки не буду забігати вперед.

Найбільше досягнення, як на мене, є у тому, що заклад протягом років сповнює своє завдання підготовки дітей до дорослого життя, даючи якісну професійну підготовку та християнське виховання. Це робить, незважаючи на щоденні труднощі, пов’язані з різними моментами, які не час тут торкати.

На даний момент помітна зацікавленість молоді до сектору громадського харчування та обслуговування, можливо під впливом різних ТВ-шоу чи з огляду на помилкову думку про легкий заробіток… він зовсім не легкий! Сьогодні дедалі менше молоді бачить себе в робітничій сфері, хоча  у таких спеціалістах є надзвичайна потреба. До нас постійно звертаються роботодавці з проханням скерувати на роботу своїх студентів – не лише через якість підготовки за фахом, але й з огляду на отримане у нас виховання: добрий і вихований фахівець є на вагу золота і має гідну платню за свою роботу.

В близькому майбутньому плануємо відкрити напрям автомеханіки – ми вже почали будівництво нового корпусу. Думаю, що ця професія користуватиметься великим попитом. Мусимо до цього процесу підключити як виробників автомобілів, так і роботодавців на місцях – вони мають бути першими зацікавленими, щоби вкладати у майбутніх своїх працівників, яких ми підготуємо у нас!»

[easyrotator]erc_6_1508253344[/easyrotator]

Не варто забувати про те, що в Молодіжному навчальному центрі велика увага приділяється тому, щоб створити гармонійну атмосферу, де викладачі вміють мотивувати та надихати студентів, ділячись не лише знаннями, а й зважаючи на правдиві християнські засади. Найважливішою рисою викладача МНЦ вважаю людський і християнський досвід життя та вміння передати студентам цінності, якими кожен старається жити, поряд із фаховими компетенціями»,  – підкреслює о. Юрій Смакоус. Тож, власне цей п’ятнадцятирічний ювілей діяльності МНЦ є гарною нагодою переглянути досягнення й здобутки закладу та подумати над планами подальшого розвитку Центру.