Папа вшанує пам’ять владики Степана Чміля

28 січня 2018 р. Святіший Отець Франциск відвідає прокатедральний собор святої Софії в Римі та зустрінеться з українськими мігрантами в Італії. Візит Понтифіка відбудеться на запрошення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ. Саме тут, у крипті собору св. Софії, Папа молитиметься перед домовиною першого українського салезіянина владики Степана Чміля.

У неділю о 16:00 Папа прибуде до собору святої Софії, де його зустріне Блаженніший Святослав. У соборі паломники вітатимуть Святішого Отця українською колядою, після чого Глава УГКЦ привітає його у своєму слові. Святіший Отець також звернеться до української громади, а відтак зійде до крипти собору. Тут Понтифік помолиться перед могилою владики Степана Чміля, свого вихователя в початковій школі у Буенос-Айресі  (Аргентина). На завершення свого візиту Папа вийде до паломників на території собору св. Софії.

“Візит Святішого Отця до собору святої Софії має важливе історичне значення: кілька десятиліть цей храм був головним катедральним храмом нашої Церкви і став символом її відродження. Зустріч Папи з українськими мігрантами є знаком його пастирської турботи та виявом солідарності з українським народом, котрий вже декілька років страждає від війни на Донбасі”, – вважає Блаженніший Святослав.

Додамо, що собор св. Софії в Римі був побудований з волі Патріарха Йосифа Сліпого у 1969 р., а в 1985 р. Папа Іван-Павло ІІ надав йому титул кардинальської церкви. У крипті собору, окрім інших поховань, є також могила владики Степана Чміля, одного з найближчих співпрацівників Патріарха Йосифа Сліпого та особи, близької до Папи Франциска. У 1948 р. о. Степан Чміль приїхав до Аргентини як перший український салезіянин східного обряду. Серед вихованців школи, у якій він працював, був також малий хлопець Хорхе Маріо Бергольйо (Папа Франциск). Святіший Отець неодноразово вказував на особливу роль о. Степана Чміля у своєму вихованні та розповідав, що саме цей український священик навчив його молитися “іншу Літургію”, багато розповідав йому про Україну та переслідування УГКЦ в Радянському Союзі. З цих часів Папа пам’ятає християнські вітання українською та вітається з українськими паломниками рідною для них мовою.

Варто зазначити, що в листопаді 2017 року у ході аудієнції для семінаристів Української папської малої семінарії св. Йосафата Папа Франциск з любов’ю та вдячністю згадав про владику Степана Чміля: «Він навчив мене усього і двічі на тиждень на Службі Божій я йому прислуговував. Це було добре для мене, адже він розповідав про гоніння, страждання, ідеології, які переслідували християн. Тоді він відкрив для мене іншу Літургію, яку я завжди зберігаю в своєму серці через її красу… І сьогодні я справді хотів би пригадати його та перед усіма вами висловити йому вдячність за те добро, яке він до мене проявив».