Святкування у базиліці Марії Помічниці християн

24 травня в туринській базиліці Марії Помічниці християн з нагоди свята була проведена низка урочистостей. У святкових богослужіннях взяли участь місцевий ординарій, архиєпископ Чезаре Носілья, Генеральний настоятель Салезіян отець Анхель Фернандес Артіме, численна кількість духовенства, мирян та салезіянської молоді.

Говорячи про Синод молоді, архієпископ Чезаре Носілья звернув увагу на ті труднощі, з якими стикаються молоді особи, і запросив кожного салезіянина «слухати їх та вникати у їхні проблеми… Адже молодь є здатною до жестів і зобов’язань великої щедрості та енергійності, духовної й соціальної». Також єпископ згадав і про сім’ї, які перебувають у складних ситуаціях, про емігрантів, біженців, вбогих, закликаючи “зміцнювати альянс між внутрішніми цінностями, як цивільними, так і духовними, а також бути відкритими не тільки для окремих людей, а й для усіх суспільств”.

Генеральний настоятель Салезіянського Згромадження о. Анхель Артіме зауважив, що Відданість Марії Помічниці християн – це досвід активної та оперативної присутності Марії, що відбувається в серцях і у праці: це особисті стосунки з “Тією, яка зробила все”… Акцентуючи увагу на самій базиліці Богородиці Помічниці християн, о. Артіме зазначив, що Сама Марія хотіла, щоб ця церква була її домом – і не простого будинком, де живеш, а “матірним домом”, з якого можна отримати життя і рухатися далі, вийти за межі кордонів, морів та гір, за рамки уяви: це відкритий і гостинний дім сім’ї, яка розширюється”.

Увечері в Турині відбулася традиційна процесія з фігуркою Марії Помічниці християн, що наповнила усе місто піснями похвали і подяки «Богородиці отця Боско».

Варто зазначити, що статуя Марії Помічниці християн, розташована у базиліці, датується 1898 роком. Тобто цьогоріч випадає 120-та річниця з моменту її встановлення. Ідея встановити фігуру Богородиці Помічниці християн належала о. Мікеле Руа, І наступнику св. Івана Боско.