Салезіянський форум БОСКО: що означає слухати серцем?

Цьогорічний салезіянський форум, за словами організаторів, виявився одним із найбільших за кількістю учасників. Близько 250 осіб, молодь віком 14-20 років, зібралися разом у Новосілці, щоб у радісній салезіянській атмосфері відпочити від щоденних турбот та роздумати, що ж означає слухати серцем.

«Назва цього форуму виникла із послання Генерального настоятеля, де великий акцент є власне на слуханні і духовному супроводі, – розповідає організатор цьогорічного форуму о. Анатолій Гецянин, СДБ.Ми відштовхувалися від самого слова «слухаю» і зробили акцент на тому, у який спосіб можна слухати. Сьогодні основною молодіжною проблематикою є невміння слухати або труднощі у слуханні чи брак свідомості в слуханні. Є багато факторів у соціальному аспекті, особливо це стосується старшої молоді, де виникають певні труднощі: особисті, родинні, пов’язані з роботою, і саме вони можуть нас приглушувати, відволікати. Брак свідомості у слуханні дав нам такий поштовх, з якого народилася тема «Слухати серцем».

[smartslider3 slider=51]

Мабуть йдеться про те слухання серцем, яке, можливо, ми втратили. Ця характеристика є відомою, дивлячись навіть на приклад генерацій, того, що передавалося з покоління в покоління. Колись був цей авторитет серця, авторитет серця любові – адже слухається не тому, що мудрі речі хтось говорить, а тому, що любиш. Тож тема «Слухаю серцем» несла в собі і цю ідею.

Беручи цю тему, окрім нашого салезіянського Гасла, ми також опиралися і на біблійне підґрунтя. Зокрема, акцентували увагу на «вірі від слухання», про яку пише апостол Павло у своєму посланні до Римлян.

Варто зауважити, що наближається Синод, який буде присвячений темі «Молодь, віра і розпізнання покликання», тож бачимо, що питання молоді зараз є справді важливими й актуальними. І нам це також дуже добре підійшло, адже в темі синоду йдеться про віру й ми вирішили розвинути цю тему, поєднуючи те, чим є «віра від слухання» та що означає слухати серцем.

Готуючись до Форуму, ми хотіли запросити сюди тих осіб, які б допомогли глибше переосмислити тематики цього форуму. Ми хотіли, щоби це було не лише щось, сказане словами, але й те, що втілиться у нашій щоденності, у нашому житті; почули щось цікаве – і те почуте щоб стало нашим».

[smartslider3 slider=52]

Загалом такий салезіянський форум проходить уже вчетверте. Зазвичай ця молодіжна зустріч відбувається у Новосілці щороку на початку серпня. Сюди приїжджають хлопці й дівчата із різних салезіянських осередків і впродовж трьох днів мають цікаву програму, присвячену темі форуму. «Зараз на форумі присутня молодь із різних молодіжних спільнот. В основному це салезіянська молодь –  із ораторії св. Домініка Савіо, із винниківської ораторії св. Івана Боско, із РД «Покрова». Також є молодь з Києва, із салезіянської спільноти римо-католицького обряду із Бібрки, із Перемишлян. В підготовці до форуму допомагали й салезіянські аніматори, зокрема з гімназії Шептицьких», – зауважує о. Анатолій Гецянин.

Пригадуємо, що салезіянський форум Боско розпочався у п’ятницю, 3 серпня. Відтак, впродовж суботи, молодь мала можливість послухати цікавих спікерів, взяти участь в інтерактивних іграх, а на завершення дня владика Володимир Груца, єпископ помічник Львівської архиєпархії звернувся до молоді у так званому салезіянському «Слові на добраніч», як це колись робив отець Боско. У неділю, 5 серпня, о 12.00 відбудеться Божественна Літургія, яку очолить Провінційний вікарій Салезіян о. Максим Рябуха, а відтак буде смачний почастунок, підбиття підсумків і завершення форуму.

Автор: Віра Савран

Фотографії: RedCups Events & Photography