«Молодь, віра та розпізнання покликання»: у Ватикані триває Синод про молодь

Нещодавно у Ватикані розпочався Папський Синод про молодь. Триватиме він майже три тижні, до неділі, 28 жовтня. У цій знаменній події представниками від Салезіянської Родини є Генеральний настоятель Згромадження о. Анхель Фернандес Артіме, 15 салезіян та двоє сестер Дочок Марії Помічниці християн.

В фокусі уваги Синоду – молодь, її віра, місце у Церкві та виклики, з якими стикається щодня. Варто зауважити, що синодальна тема про молодь є також співзвучна із темою 28 салезіянської Генеральної капітули «Якими є Салезіяни для молоді сьогодні?», що відбуватиметься у 2020 році в Турині (Вальдокко).

 «Ми хочемо вірно відповідати на потреби молоді, що є сьогодні і буде завтра. Зараз молоді люди стикаються з іншими ситуаціями, ніж були сорок років назад… Вони занурюються в цифровий світ, у захоплюючий світ молодіжного волонтерства, в реальність професійного навчання, в болісну дійсність експлуатованої молоді, молодих іммігрантів… Слава Богу, сьогодні салезіянська місія в світі продовжується. Занурюючись у реальність наших місій, розділених між салезіянами та мирянами… і, зберігаючи вірність, ми повинні відкрити себе цій реальності…», – зауважив о. Артіме у своїй промові стосовно приготування до ГК в березні цього року.

Пригадуємо, що під час Синоду учасники матимуть можливість взяти участь у дебатах та поділитися своїми думками з приводу синодальної теми «Молодь, віра та розпізнання покликання», а також відбуватимуться дискусії у 14 групах, поділених за мовами: французькою, італійською, англійською, португальською, іспанською та німецькою.

За даними Vatіcan News у Синоді беруть участь 267 ієрархів, запрошено 23 експертів та 37 слухачів, серед яких 34 представники молоді від 18 до 29 років. Присутні також делегації християн інших віровизнань.

[smartslider3 slider=60]

Від УГКЦ у Синоді беруть участь Блаженніший Святослав та владика Браян (Байда), єпископ Саскатунської єпархії з Канади. Про це повідомляє Глава Української Греко-Католицької Церкви у своєму інтерв’ю Департаменту інформації УГКЦ.

«Ми сьогодні живемо у світі, який дуже швидко змінюється. Глобалізована культура дуже швидко видозмінює спосіб життя, спосіб спілкування між людьми. І Церква, очевидно, мусить шукати інструменти, як діяти в умовах глобальної культури, дуже швидко навчитися, як у таких обставинах проповідувати Євангеліє, вносити в цю нову глобальну культуру, яка витворюється євангельську закваску християнської віри. А молодь – якраз головний адресат глобальних, культурних перемін», – зауважує Блаженніший Святослав.

Загалом у програмі Синоду передбачене обговорення Робочого документу Instrumentum Laboris, в який включені результати консультацій з місцевими Церквами та документ, опрацьований під час передсинодальної зустрічі молоді, що відбулась у Ватикані в березні цього року.  Наприкінці учасники Синоду знову зберуться на загальні засідання, щоб обговорити кінцевий документ, який приготує спеціально призначена комісія.

За матеріалами: www.infoans.org,  news.ugcc.ua, www.vaticannews.va