Як будувати стосунки з Богом через спорт?

Про спорт останнім часом можна почути і побачити дуже багато. На перших сторінках газет чи сайтах бачимо чимало інформації про перемоги чи поразки в різних видах спорту.  Тож сміло можемо сказати, що сьогодні спорт розглядається як невід’ємна частина фізичного розвитку особи. В більшості, кожна родина, маючи сина чи дочку, вже з малечих років шукає різні спортивні гуртки, що стає певним сімейним нормативом.

Салезіянське Згромадження УГКЦ вже понад десять років має спортивний клуб «Дон Боско», в якому займаються професійним футболом діти від 6 до 17 років; він називається  футбольний клуб «Покрова». Ці діти беруть участь як в міських чи обласних чемпіонатах, так і в чемпіонаті України серед команд першої дитячо-юнацької ліги. Про діяльність клубу розповідає президент ФК “Покрова” о. Анатолій Гецянин.

Отче Анатолію, діти, які займаються в ФК «Покрова», є переважно зі Львова? Які є вимоги, щоб займатися в клубі? Яка духовна система виховання пропонується для дітей клубу?

В нашому футбольному клубі займаються діти не тільки з міста, але також з близьких околиць Львова. Клуб вже є досить відомим, адже від заснування пройшло понад десять років. Наші команди беруть участь в чемпіонаті України серед команд першої дитячо-юнацької ліги.

Ми насамперед дбаємо про два виміри. Перший – це спортивно-людський вимір, куди входить тренувальний процес та загальнолюдське виховання. Другим виміром є християнське виховання, де входять обов’язкові зустрічі євангелізації (тематичні катехизації), передріздвяні та великодні духовні віднови з можливістю приступити до Тайни Покаяння, а також Літургія, яка є нашим життєвим орієнтиром.

Клуб відкритий для всіх дітей, які хочуть грати у футбол, які бажають зростати духовно, які прагнуть стати великими футболістами. Ми вже маємо вихованців нашого клубу, що грають великий футбол. Наприклад, Орест Лебиденко. Він починав в нас свою спортивну кар’єру. Зараз мені приємно і тішусь його результатами в ФК «Карпати».

Розкажіть нам про дитячо-юнацьку футбольну лігу України і як грають там ваші команди?

Це чемпіонат першої ліги в Україні. Цей турнір складається з дев’яти груп з цілої України. Наші команди U 15 I U 17  входять в четверту групу західного регіону. В цьому чемпіонаті наші команди беруть активну участь вже з 2007 року. Ми здобули також  і перемогу в 2015. Це є професійний футбол, адже сама підготовка має інший процес і ставлення. Цього року ми розпочали непогано, особливо 2002 рік, які отримують гарні результати, натомість 2004 їх помаленьку наздоганяє.

[smartslider3 slider=64]

На завершення хотів би сказати, що один з пріоритетів нашої праці з дітьми та юнаками в спортивному секторі зосереджується на будуванні стосунків з Богом. Цей процес не є легким. Діти, які приходять до нас, зовсім не всі з церковних середовищ, це не вівтарники і навіть не всі мають за традицію ходити на недільне богослужіння. Це діти різні, з різних сімей. Але, перебуваючи в клубі, вони мають можливість збагатитися духовно. Цей аспект духовного збагачення передається і на батьків.

Звичайно, наші побажання є великими. Хочеться  завжди бачити гарні результати з нашої праці. Прагнемо виховати «Добрих християн і чесних громадян», як казав св. Іван Боско, вже зараз, але це процес, який вимагає багато терпеливості і жертовності кожного, починаючи від тренерів до дітей, від керівництва до дітей та батьків. Це є спільна праця. І я в неї вірю.

Дякуємо о. Анатолію, президенту ФК «Покрова», за цю розмову і за можливість дізнатися більше про спортивне душпастирство, яке ведуть оо. Салезіяни в УГКЦ. Адже це єдиний клуб, яким опікуються оо. Салезіяни в особі о. Анатолія Гецянина та о. Михайла Чабана.

Інтерв’ю провів о. Андрій Боднар