У гімназії Шептицьких побували гості зі США

Мрієш повчитися в американській школі? Можливо, мрія ближча, аніж здається…

13-15 листопада у гімназію Шептицьких навідалися гості зі Сполучених Штатів Америки. Отець Ларрі Сейдл та пані Барбара Тота-Боричка із штату Вісконсин розповіли учням та вчителям про програму «Global Outreach». Програма,  що існує вже 28 років,  надає можливість студентам із Східної та Центральної  Європи провести рік, навчаючись у католицьких школах Америки. На початку вона постала як спосіб поділитися досвідом свободи та релігії з учнями із країн, які пережили комунізм. Разом з тим, учні діляться своєю духовністю та ідеями щодо лідерства, приносячи нове життя у католицькі школи, що погоджуються їх прийняти. Зараз, коли комунізму вже немає,  програма все ще актуальна і надає можливість католикам в Європі та Америці поділитися свідченням віри.

Місія програми – «творити цивілізацію любові» (Іван Павло ІІ)  через формацію молодих католицьких лідерів, які готові буди лідерами через служіння. Хороший кандидат повинен прагнути наслідувати Христа, який прийшов служити, а не щоб йому служили.

[smartslider3 slider=67]

На разі у програмі беруть участь школярі-католики із Словаччини, Угорщини, Чехії, Польщі та Литви. Вимоги до кандидатів:

 – активне християнське життя та католицькі цінності,
 – якості лідера,
 – здатність спілкуватися англійською,
 – зрілість відповідно до віку,
 – належне здоров’я.

Кандидати заповнюють відповідну форму заяви на сайті «Глобал Аутріч». Заяву потрібно заповнити англійською до середини жовтня. Також потрібні рекомендації від пароха, директора, керівника та викладача англійської. Вік кандидатів на час програми повинен бути 16-18 років. Наступний етап – інтерв’ю.  Голова програми пані Барбара та духівник о. Ларрі подорожують Європою та проводять особисті інтерв’ю із кожним кандидатом. Після того відбирають кандидатів, зазвичай 20-25 учнів, і підшуковують сім’ю особисто для кожного кандидата. Старшокласники перебувають в Америці із середини серпня до середини червня. Учні завжди  навчаються в одинадцятому класі – в США школа має 12 класів. Вони зобов’язані наступного року повернутися до рідної країни і провчитися ще принаймні рік у школі. Випускники програми постійно підтримують зв’язок між собою і беруть активу участь в організації інтерв’ю та інших подій у Європі. Однією із  найважливіших таких подій є щорічний англомовний табір, який готує майбутніх учасників програми і тих, хто роздумує над тим, щоб спробувати себе у ній. Табір відбувається щоразу в іншому місці.

Загалом, отець Ларрі і пані Барбара познайомилися із директором гімназії, учнями та батьками. Вони були приємно вражені теплою домашньою атмосферою  гімназії, ентузіазмом дітей та батьків. Отець Ларрі співслужив ранкову Літургію у візантійському обряді, до речі, не вперше в житті, адже в програмі вже були учасники греко-католики, і дехто з випускників навіть вступив у греко-католицьку семінарію. О. Ларрі та п. Барбара покинули Львів та продовжили свою подорож, переконані у перспективах майбутньої співпраці із гімназією Климентія Шептицького.

Більше інформації можна знайти на сайті програми https://globaloutreachprogram.com/about-go або в директора гімназії о. Олега Ладнюка чи Провінційного настоятеля Салезіян о. Кароля Маніка.

Автор: Оксана Загороднюк