2018: підсумки року

До Вашої уваги подаємо підсумки 2018 року. Звичайно, кожен рік несе у собі певні завдання чи виклики, тож на завершення 2018 хочемо поділитися з Вами тими моментами, які наповнювали життя українського Салезіянського Згромадження впродовж цього року. Дякуємо усім, хто підтримував Салезіянську Родину протягом цього часу й бажаємо Вам у прийдешньому 2019 році щедрого Божого благословення, опіки Пресвятої Богородиці, миру, здоров’я, радості і сили для добрих звершень!

Впродовж літа 2018 салезіяни, аніматори і волонтери провели 5 літніх таборів для 1200 дітей і молоді з різних регіонів України. Вони пройшли в радісній атмосфері, де була гарна можливість навчитися бути добрими християнами та плекати справжню салезіянську радість.

Також, за підтримки Львівської освітньої фундації, був запущений дворічний проект “Курси аніматорів для шкіл Львова” у співпраці з Навчально-методичним центром освіти м. Львова. 30 учнів з 6 загальноосвітніх навчальних закладів беруть участь у програмі, щоб навчитися в дусі засновника Салезіянського Згромадження св. Івана Боско організовувати літні канікули у пришкільних таборах, дозвілля для дітей протягом великих перерв та після уроків.

Влітку відбувся 4-ий салезіянський форум, який уже за традицією організовують щороку. Темою форуму було гасло “Слухати серцем”, беручи до уваги, що основною проблемою сучасної молоді є невміння слухати чи невміння слухати вдумливо, слухати серцем. Форум відбувся в Новосілці і зібрав понад 250 молодих людей та салезіянських аніматорів з різних  куточків України. Протягом трьох днів учасники слухали цікавих спікерів, грали в інтерактивні ігри і насолоджувалися чудовим часом, проведеним разом.

Окрім цього, 8 аніматорів разом з салезіянськими отцями та сестрами взяли участь у регіональній зустрічі салезіянських аніматорів о. Боско “Конфронто 2018”, яка відбувається щорічно. Вони спілкувалися з однолітками-аніматорами з інших країн, зростали духовно і дізналися більше про святого Івана Боско.

В жовтні оо. Салезіяни розпочали новий проект, ціллю якого є розвиток і посилення салезіянської діяльності в Україні. Він включає підготовку та навчання педагогів, аніматорів, освітні події, заняття з побудови команди. В рамках проекту група працівників Родинного Дому “Покрова” вже відвідала Словаччину, здобуваючи досвід для роботи з молоддю. Зараз проект на етапі дослідження. Головні заходи будуть проводитися протягом наступного року.

Також цього року гімназія Шептицьких брала участь у конкурсі проектів на отримання коштів з громадського бюджету Львова. Це була особлива подія, оскільки завдяки зусиллям, співпраці та самовідданій роботі ініціативної групи проект “Оновлення і облаштування занедбаного харчоблоку НВК “Школа-гімназія “Шептицьких” був дуже успішний і здобув друге місце. У їдальні гімназії для учнів облаштують чисту та сучасну кухню, що сприятиме створенню відповідних умов для проходження успішного навчального процесу.

У Києві триває будівництво салезіянського монастиря. Освячення і благословення відбулося 27 жовтня. Планується, що будинок також служитиме як ораторія і духовне місце для зустрічей зі студентами та молоддю. Будівництво нового академічного корпусу для Молодіжного навчального центру ім. святого Івана Боско – салезіянської професійної школи, яке розпочалося в 2017 році, продовжується. Багато важливих робіт вже є виконані, але ще багато залишилося попереду. Сподіваємося, що у вересні 2019 року спеціальність “Автомеханіка” відкриє двері для нових студентів. 

Тож ще раз висловлюємо щиру вдячність усім жертводавцям, доброчинцям, усім тим, хто дарував свій час і служіння для розвитку і поширення салезіянської харизми. Бажаємо Вам щасливого Нового року та веселих Різдвяних свят!

О. Кароль Манік, Провінційний настоятель,

і  вся Салезіянська Родина в Україні