На СДМ у Панамі присутня салезіянська молодь з різних куточків світу

Впродовж 22-27 січня у Панамі відбувалися центральні події Світових днів молоді 2019. Цьогорічним гаслом СДМ є слова Марії під час Благовіщення: «Ось я, раба Господня, нехай зі мною станеться по Твоєму слову» (Лк 1, 38). 24 січня розпочався офіційний візит Папи до цієї країни. Варто зауважити, що Папа Франциск – це другий Папа, що прибув до цієї країни після святого Івана Павла ІІ, який побував тут ще далекого 1983 року.

На СДМ у Панамі також присутня салезіянська молодь з різних куточків світу. Зокрема 23 січня салезіянська молодь мала чудову нагоду зустрітися з Генеральним настоятелем Згромадження о. Анхелем Фернандесом Артіме та матір’ю Івон, настоятелькою сестер-салезіянок, Дочок Марії помічниці християн. Зустріч відбулася у базиліці св. Івана Боско у Панамі і на ній також були присутні Генеральні радники молодіжного душпастирства SDB і FMA, близько двохста молодих осіб, відповідальних за  молодіжний салезіянський рух у різних частинах світу. Метою цієї зустрічі була розробка спільних напрямків роботи з молоддю у глобальному вимірі.

Головним меседж о. Артіме полягав у тому, щоб «Не боятися Бога». Генеральний настоятель наголосив, щоб молодь  була вірна своєму покликанню, була готова дарувати своє життя і служіння іншим й таким чином свідчити Євангеліє. Зустріч завершилася спільною Месою, яку очолив Генеральний настоятель о. Артіме, а опісля відбувся молодіжний фестиваль за участі близько 2500 молодих осіб. Відтак салезіянська молодь разом із тисячами юнаків і дівчат з усього світу брали участь у головних подіях СДМ-2019.

Загалом на СДМ прибуло понад 350 тисяч учасників – молодь з усіх куточків світу, аби разом привітати  Святішого Отця. Однією з найзворушливіших подій Всесвітніх днів молоді в Панамі стала покаянна літургія, яку Святіший Отець звершив у в’язниці для неповнолітніх у передмісті Панами Пакора 25 січня. А увечері усі учасники СДМ взяли участь у спільній Хресній Дорозі. На молитовний захід зібралося 400 тисяч юнаків і дівчат, які разом з Папою молилися, серед іншого, за єдність між християнами, за мир, за мігрантів і біженців тощо.


«Дорога Ісуса на Голгофу — це дорога страждання й самотності, яка триває і в наші дні. Він іде та страждає в багатьох обличчях, які страждають через вдоволену та знеболювальну байдужість нашого суспільства, яке споживає і споживається, яке ігнорує та самоігнорується у болі своїх братів. Також і ми, Твої друзі, Господи, піддаємося апатії та нерухомості. Чимало разів конформізм переміг нас і паралізував. Було важко розпізнати Тебе в стражденному ближньому: ми відвертали погляд, щоб не бачити, ми шукати притулку в галасі, щоб не чути, ми затуляли рота, щоби не кричати…», – сказав Папа Франциск під час Хресної Дороги.

«Навчи нас, Господи, стояти в ногах хреста, в підніжжі хрестів. Відкрий цього вечора наші очі, наше серце, визволи нас від паралічу та розгубленості, від страху та відчаю. Отче, навчи нас казати: ось я разом з Твоїм Сином, разом з Марією та багатьма улюбленими учнями, які прагнуть прийняти Твоє царство до свого серця. Амінь», – підсумував Святіший Отець.

За матеріалами: www.vaticannews, www.infoans