Отець Боско: «Служіте Господеві в радості»

Невдовзі уся Салезіянська Родина відзначатиме свято свого Засновника св. Івана Боско. Запрошуємо Вас трішки заглибитися у духовність отця Боско й роздумати над тим, що ж означає служити Богові в радості.

«Служіте Господеві в радості»

Перш за все, і це визначально, отець Боско передає нам гасло, написане на стіні семінарії, вираз, який виник в духовному кліматі спільноти синів святого Филипа Нері, яка перед тим мешкала в цих стінах: «Afflictis lentae, celeres gaudentibus horae» – «Години минають повільно для того, хто сумний, швидко – для того, хто веселий». На перший погляд, цей афоризм є невигадливим. Людина, яка не знає филипового духу, у цьому gaudentibus може розгледіти запрошення до легковажності. Коментар нашого Івана для друга Ґарільяно – саме у такому формулюванні – «будьмо завжди радісними», – вловлює основний зміст цієї фрази і відсилає нас до багатьох подібних уривків, у яких підкреслюється духовність святої радості, отого «служіте Господеві в радості», яке є для нього таким характерним, проголошене в Завбачливому юнакові, та подане як приклад в життях його хлопців та у формативній діяльності. Тут описаний дух особи, яка приймає з радістю становище, в якому вона опинилася, як наслідок дарування себе Господу, і з щедрістю та спокоєм стикається з щоденністю, з її труднощами та недосконалостями, з наміром завжди бачити більше, бачити сенс і глибоку мотивацію, до якої вона спрямовує своє життя.

Також і ми маємо потребу в такому надписі на мурах наших домів. Господи, дай нам внутрішній спокій та щедрість, як постійний дар, як якісну характеристику нашої салезіянської особистості. Вчини так, аби щоденність, огорнена вірою, надією та любов′ю була для нас життям в оптимізмі, з духом радісного служіння, як вияв посвяти Тобі. Допоможи нам поборювати кожну спокусу гіркоти, песимізму, зневіри і бунту.

Молитва

О святий Іване Боско, ми повні віри благаємо тебе. Ти знаєш, якою нелегкою є справа виховання дітей і яку велику відповідальність має за це кожна мати і кожний батько. Прийди нам на допомогу, допоможи нам виховувати його (її, їх) по-християнськи, щоб вони зрозуміли, що будуть по-справжньому щасливими вже тут на землі, а ще більше у небі, якщо вже від юних літ житимуть за заповідями Божими, які є дороговказами на дорозі життя, що веде до справжнього щастя. О святий Іван Боско, зішли своє постійне заступництво також і нашим дітям. Амінь

Використано текст із Дев’ятниці до св. Івана Боско