Як відчути смак духовного життя? – Настанови Святого молоді

Наближаючись до свята на честь Батька і вчителя молоді св. Івана Боско, пропонуємо Вам низку роздумів над тим, що таке духовне життя, як його відчути та по-справжньому переживати.

Відчути смак духовного життя

Св. Франциск Сальський нагадує нам, що перший необхідний крок до справжнього «побожного» життя полягає у тому, щоб чітко зрозуміти, чим воно є насправді. І отець Боско багато-багато разів старається пояснити своїм хлопцям справжні і фальшиві уявлення про досконалість і святість.

Іван, який перебуває у віці між чотирнадцятим і п’ятнадцятим роком, просвічений отцем Калоссо перший раз «відчуває смак» духовного життя, бо він більше не діє «матеріально і як машина, що працює, не розуміючи, чому», але усвідомлено, з чіткою орієнтацією: тепер він отримав сенс, напрям, у якому рухатися, прогресивні етапи, відповідні засоби і варіанти радісного шляху дозрівання. Він наче прокинувся, прийшов до свідомості. Отож він звільнився від внутрішніх впливів і кинувся з головою у стрімку течію духовного життя з його процесами бажань, рішень, очищення, побудови, зміцнення, тяжіння до об’єднуючої любові. Для нього це є радісне відкриття, що викликає ентузіазм, усвідомлення чогось неочікуваного, проте надзвичайно приємного.

Коли перед молодими людьми відкривається широкий горизонт сенсу, конкретна можливість звільнитися з пут рабства і тягарів, можливість очиститись, звільнитись (етап за етапом) від поверхневості і літеплості, стаючи більш зібраними духовно, аж до досконалої людини, сконсолідованої у сильну і спокійну особистість, уніфіковану Богом, тоді у них виникає величезний ентузіазм. Вони сприймають пропозицію особливо тоді, коли дати їм зрозуміти, що цей духовний горизонт має на меті реалізацію власного глибокого покликання до єднання любові з Творцем, яке закарбоване у їхньому існуванні. Вони мають потребу у тому, щоб відкритися самим собі і бути просвіченими. Також вони мають потребу в тому, щоб їх вести і конкретно направляти до глибоких і реальних стосунків з Господом їхнього життя.

Коли так стається, в їхній душі спалахує та «іскорка», про яку каже отець Боско в житті Домініка Савіо («що запалила його серце Божою любов’ю»), яка здатна перемінювати і спрямовувати до небес з повною відкритістю. Таким чином ласка Господня наповнює їхні душі і може вільно формувати їхню особистість.

Отець Боско стверджує, що «є досить важко допомогти юнакам відчути смак молитви. Їх нестабільний вік змушує їх вважати нудною і надзвичайно важкою кожну справу, що вимагає серйозної уваги розуму. Тому великим щастям є, коли хтось змалечку є навченим до молитви і відчув її смак. Для такої особи джерело божественних благословень відкрите завжди».

Отець Боско дає чіткі вказівки. Для того, щоб допомогти молодій людині задовольнити і поглибити її духовний вимір, необхідно, щоб вихователі посвятили себе цій справі повністю, з любов’ю і постійністю, в єдності осіб, заходів та середовищ. Необхідно просвітити її розум конкретними та головними ідеями. Потрібно щоденно пропонувати їй особисте завдання, яке би було простим досвідом, орієнтованим на єдність з Богом (що є також містичним досвідом). Перш за все, необхідно створити умови для довірливих стосунків, щоб забезпечити повне підпорядкування у співпраці і внутрішній послух. Це все вимагає від вихователя і пастиря, які стають наставниками, переживати особистий досвід духовного шляху та глибоку внутрішню закоріненість у Бозі, що характеризується жертовністю і духом молитви.

Молитва

Батьку й Учителю молоді, святий Іване Боско, Ти, що будучи відкритим на дари Святого Духа, передав Салезіянській Родині скарб Твоєї особливої уваги та любові до дітей та молоді, особливо вбогих і найбільш потребуючих! Навчи нас, щоб ми могли бути щоденно для них знаками і носіями Божої любові, плекаючи в наших серцях ті ж самі почуття Христа Доброго Пастиря.

Випроси для всіх членів Салезіянської Родини добре серце, відданість в праці, мудрість розпізнавати знаки часу, відвагу свідчити приналежність до Христової Церкви, місійну щедрість. Виблагай для нас ласку вірності тому особливому Союзу, що Господь встановив з нами і дай, щоб ми, провадженні Пресвятою Богородицею, разом із молоддю радісно йшли дорогою, що веде до Любові. Амінь.

Використано текст із Дев’ятниці до св. Івана Боско