В Угорщині віднайшли та ідентифікували мощі бл. Стефана Шандора

Угорська Салезіянська Провінція з радістю повідомляє, що після закінчення довгого курсу пошуків і досліджень, їм вдалося виявити і зідентифікувати мощі блаженного Стефана Шандора, салезіянського мученика ( 1914-1953).

Дослідження розпочалося майже рік тому під керівництвом доктора Еви Суси, експерта в галузі судової медицини. На основі документів того періоду, які були предметом досліджень, професійного досвіду і передових гіпотез, народилося переконання або, принаймні, сильна надія на те, що тіло цього мученика було поховане з тілами його товаришів на Новому громадському кладовищі в Будапешті, точніше кажучи знаходиться на 37-му місці, у другому ряді, в похоронній ніші під номером 301.

Стефан Шандор, салезіянин, був засуджений до смерті після фальшивих судових процесів і був похований у немаркованій гробниці. Перед його беатифікацією, що відбулася у 2013 році, Салезіянське Згромадження прагнуло повернути тіло мученика. Хоча історико-архівні дослідження, проведені доктором Б. Варга Юдит, не привели до остаточного результату, воно, тим не менш, суттєво сприяло кінцевим результатам.

12 листопада 2018 року в присутності вчених і експертів була відкрита могила, з якої вилучено кістки, що відповідають шести повним скелетам.

“Після завершення цих досліджень, проведених під суворим наглядом фахівців, ми раді повідомити, що, як з правової, так і з криміналістичної точки зору, серед віднайдених останків ми виявили ті, що належать блаженному Стефану Шандору, салезіянському мученику”,  – повідомив о. П’єрлуїджі Камероні, Генеральний постулятор в справах канонізації святих.

Салезіянська Родина дякує всім, хто брав участь, співпрацював і уможливив процес відновлення та ідентифікації мощей бл. Стефана Шандора.

Пригадуємо, що 27 березня 2013 Папа Франциск проголосив Стефана Шандора мучеником віри, а 19 жовтня 2013 в Будапешті у базиліці святого Стефана префект Конгрегації з канонізації святих кардинал Анджело Амато від імені Папи Франциска проголосив Стефана Шандора блаженним.

За матеріалами ANS