о. Анатолій Гецянин: «Слухати Церкву — це слухати Бога»

Цей рік у Молодіжному центрі ім. св. Івана Боско був присвячений темі слухання. Ми розглядали її в трьох напрямах — «cлухайТи #себе», «cлухайТи #світ» і завершили обговоренням теми «cлухайТи #Церкву». Тема наступного Салезіянського форуму Боско — «Неможливе — можливо». Вона стосуватиметься святості та стане напрямною на цілий рік.

Остання зустріч перед Молодіжним форумом Боско, яка зібрала молодь у Молодіжному центрі св. Івана Боско, стосувалася теми «слухайТи #Церкву». Після спільної Літургії учасники мали нагоду заглибитися в цю тему з отцем Максимом Рябухою.

Офіційна частина плавно перейшла в пікнік, який організували для молоді отець Тарас Байовський та секретар Професійного центру ім. святого Івана Боско Ірина Нев’ядомська.
Приємною несподіванкою став виступ молодого італійського співака Alfonso Oliver з командою, який зачарував молодь своїм голосом. Особливі овації лунали на адресу співака після пісні Скрябіна «Мам», яка прозвучала італійською мовою. І на завершення всіх чекала вечірка від DJ Сергія Стружа.

— Коли разом із Молодіжною радою роздумували над тематиками на цей рік, то не цілком усвідомлювали, як співпаде та можливість із часом, який переживаємо нині: лунає чимало думок, що Церква нині втрачає свій голос, молодь легковажить слуханням духовного Батька. Тому так важливо було віднайти спосіб, щоб молодь почула голос Церкви. Бо слухати Церкву — це слухати Бога, — розповів делегат душпастирства молоді Салезіянського згромадження отець Анатолій Гецянин.

Отець Анатолій також зазначив, що завжди дає можливість молоді проявляти ініціативу, працювати, обирати теми, поглиблювати їх. Адже тоді й ставлення до такої діяльності зовсім інше — відповідальніше.

— Нині молодь живе подвійним життям: у спільноті вона одна, а з друзями зовсім по-іншому поводяться. Автентичність цієї зустрічі — спонукнути молодь бути самими собою, свідчити про своє християнство. Нині світ багато пропонує, перемагає те, що модне і затінює те, що важливе. Тому ми докладаємо багато зусиль, щоб молоді люди розуміли: важливо в житті керуватися моральними, духовними, тобто християнськими цінностями, — підкреслив отець Анатолій.

Про важливість заглиблюватися саме в такі теми поспілкувалися із настоятелем Київського салезіянського дому і спікером завершальної частини зустрічей отцем Максимом Рябухою.

Отче, чим, на Вашу думку, важлива цьогорічна тематика?

— Загалом ці зустрічі є проміжною ланкою між двома форумами, які відбуваються щороку в серпні. Перша тематика молодіжних зустрічей була «слухайТи #себе», друга тематика — «слухайТи #світ» та завершальна — «слухайТи #Церкву». Саме це слухання допомагає кожному ставати людиною вповні. Бо слухати себе — це відкрити цінність, велич і красу свого життя.

Христос, будучи Богом і Творцем людського життя, дуже добре знав, що справжня любов можлива, коли відкриєш себе, велич і красу свого життя. Тож ми зосереджуватися на тематиці світу, людського життя в світі, щоб розуміти цінності і красу цього світу.

Та крім усього ми не припиняємо шукати джерело світла і любові, які можемо осягнути через правильне розуміння Церкви. Сьогодні світ постійно намагається привести людину до розуміння, що Церква — не вагома складова нашого життя, а щось окреме. Та насправді Церква — це всі ми. Тож віднайти себе в ній означає по-справжньому віднайти світ, по-справжньому віднайти Того, хто виступає гарантом життя поза всіма сумнівами смерті.

Наскільки молодь взагалі готова сприймати такі теми і чи виникають у ході розмови додаткові теми?

— Насправді готовність молоді до таких тем визначається віком. Бо що молодші діти, то готові більше слухачами. З їхнім зростанням, питання стають сильніші за них. Тому старша молодь готова дискутувати, обговорювати, шукати якогось глибшого обґрунтування, розуміння для себе, виражати свої думки. З цього зростають глибші діалоги.

Переживаючи цей рік у темі слухання, у темі духовного зростання, духовного супроводу, розуміємо, що наступне питання, яке виникає: а для чого це все? який сенс? Правдивий сенс нашого життя і найглибша мета — святість. Адже ми створені для вічності, щоб вічно смакувати правдиву Божу радість. І з цього серед молоді визріла тема наступного літнього форуму.

Християнську молодь, не завжди готова ділитися своїм знанням Бога і в такий самий спосіб привертати своїх друзів. Як вважаєте, чи взагалі можливо навчити цього?

— Молодь є загальним вираженням суспільного підходу. Але є інша сторона цієї реальності. Молодь  перебуває в постійному пошуку своєї ідентичності і це — природно. Та все ж та молодь, яка задіяна в Церкві, є активнішою і свідомішою й у житті. Хоча реальність нам часто каже, що наші зусилля марні. Молодь у Церкві черпає духовну опору, тож, ідучи в світ, не спроможна мовчати.

Як залишатися християнином не лише на Літургії, а завжди?

— Бути християнином — це передовсім віднайти красу свого життя. Зрозуміти, що кожен наш день — це свято для мене. Також це відчувати смак цього світу, бо він є вираження Божої любові. Ми живемо в стосунках із Богом.

Бути християнином не означає бути підкореним якимось жорстким законам. Єдиний закон, якого маємо дотримуватися — це закон любові. Коли починаєш дивитися на світ з токи зору Божої любові, то все життя перевертається. Візьмімо Божі Заповіді. Ми можемо їх сприймати як жорсткий закон, який забороняє, або ж розуміти, що Творець нам каже: будь тим, хто плекає життя. Тоді починаєш розуміти, що світ, хоча й складний, все ж — прекрасний. Уміймо помічати зроблені кроки, тоді зрозуміємо, що вкладати зусилля вартує.

Спілкувалася Наталія Павлишин