СЛІДАМИ СВЯТОГО ІВАНА БОСКО

У п’ятницю 9 серпня селезіянські спільноти аніматорів вирушили до Італії на прощу «слідами святого Івана Боско». 

Перша зупинка була в Будапешті. Після оглядової екскурсії столицею Угорщини та нічного відпочинку ми продовжили подорож через Словенію, з зупинкою в Любляні, і далі – через місцевість Бардоліно, що на березі озера Гардо в Італії.

І ось нарешті на пагорбі видніється велична Базиліка Дона Боско. Кінцева зупинка першої частини прощі – Колле Дон Боско. Служба Божа відбулась на місці збережених рештків маленького будиночку, де народився Дон Боско. Також ми оглянули хату, куди переселились малий Іван з мамою Маргаритою та будинок брата Джузеппе.

Протягом цих двох днів ми відвідали місце народження мами Маргарити, яка стала справжньою мамою та огорнула любов’ю та теплом всіх знедолених хлопців ораторії, будинок Святого Домініка Савіо та місце його такої ранньої смерті.

«Неможливо приїхати з візитом на таке місце як, Коле Дон Боско, ніби у музей. Неможливо, тому що це місце не померло, зовсім навпаки: переживаєш кожну розказану подію так, ніби ти тоді був біля Дона Боско, мов долав з ним перешкоди, допомагаючи зрозуміти покликання, відчуваєш живу атмосферу. З розповідей отців, розумієш, що життя Дона Боско було зовсім непростим і, коли ти чуєш, що в 2 роки у маленького Івана помер батько, побутові проблеми мого життя здаються мізерними. Неймовірно красиві краєвиди, спокій, можливість молитви у тиші, почуваєш себе, наче вдома. Це є місце, в яке хочеться повертатися знову і знову» – враження Лілії, учасниці прощі.

Через два дні спільноти вирушили до королівського міста Турин, що колись навіть було столицею об’єднаної Італії. Тут продовжував своє навчався, жив і побудував свою першу ораторію Дон Боско. 

Аніматори, бавлячись на території ораторії, відчували себе дітьми та повністю зануритись у атмосферу тих часів. 

Саме в Турині, у вражаючий базиліці Марії Помічниці Християн, ми мали Божественну Літургію, яку очолював о. Крістян, ректор базиліки, в співслужінні з о. Анатолієм, о. Тарасом та о. дн. Миколою. В цьому Храмі знаходяться мощі святця а також мощі близько трьох тисяч інших святих . 

За ці 10 днів поїздки кожен з аніматорів зміг відкрити щось нове для себе, почерпнути щось корисне, доторкнутись до вічного. Думаю, ця проща буде і надалі слугувати натхненням для духовного збагачення та інтенсивної праці з дітьми, адже те, про що аніматори читали в книгах, зараз побачили на власні очі.