Владика Андрій Сапеляк: «Із молоддю треба жити спільними інтересами»

Владика Андрій Сапеляк з особливим пієтетом завжди ставився до молоді. Зрештою, своє салезіянське служіння, наслідуючи святого Івана Боско, присвятив саме молоді. Тож і чимало звернень він спрямовува молодим людям.

Чи не останнє звернення владики Андрія Сапеляка У 2017 році було адресоване українській молоді: 

«Я ― вихователь, я ― салезіянин. Я все своє життя був серед молоді й завжди молився за неї. Дорога молоде, які ви щасливі, що ― українці. Вам треб багато вчитися, щоб Україну зробити великою християнською державою. Прошу Бога, прошу Матір Божу благословення для вас усіх», ― наголосив На склоні віку владика Андрій.

Цей відданий у своєму служінні салезіянин величезну вагу в розвитку сильного суспільства вбачав у закладанні в молоді основ християнства і патріотизму:

«Вплив на суспільство має молодь. Що говорять старші? «Не займайте мене». Тому наша ціль ― виховання молоді. Хто виховає молодь, той буде керувати Україною, бо батьки підуть за синами».

Також і майбутнє Церкви бачив за молоддю:

«Повторюсь, народ треба просвічувати і робити це через молодь. Потрібно, щоб Церква йшла в народ. І з молоддю треба жити спільними інтересами. От наприклад, до нас в Церкву приходять юні хлопці ― грають у більярд, в теніс (у нас є спеціальний зал). Потім спілкуємося з ними про Бога, про людину. Якою людина повинна бути. Якщо хочете, щоб Вас почули ― говоріть»;

«Виховання молоді дуже і дуже важливе, тим більше тепер… Добре вихована молодь є ключем вирішення проблем як національних, так і церковних. Повторюсь, народ треба просвічувати і робити це через молодь. Потрібно, щоб церква йшла в народ. І з молоддю треба жити спільними інтересами».

Зрештою, саме заради молоді, задля її виховання і формування владика Андрій Сапеляк у поважному віці поїхав на Східну Україну, де впродовж 12 років поширював салезіянське вчення святого Івана Боско, гуртуючи довкола себе хлопців і дівчат, які були спраглі пізнання Бога і усвідомлювали свою роль у розбудові нашої держави і Церкви.

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН