У Львові розпочалися триденні урочистості з нагоди 100-ліття владики Андрія Сапеляка

Сьогодні, 12 грудня, розпочалися урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження преосвященного Владики Андрія Сапеляка. Науковий семінар «Українська Греко-Католицька Церква на ІІ Ватиканському соборі», що проходив у Львівській Духовній семінарії Святого Духа зібрав осіб, які були близько знайомі з єпископом.

Розпочалася конференція спільною молитвою. Опісля кожен із учасників заходу ділився думками про значимість діяльності салезіянина.

Ректор Духовній семінарії Святого Духа отець Ігор Бойко на правах господаря першим розповів про те, яким йому запам’ятався владика Андрій:

― Кожен, хто мав нагоду спілкуватися з ним, слухати його слова, спостерігати за ним, розуміли, що ця людина жила глибоким духовним життям. Я мав нагоду багато разів бувати в його товаристві ― це був великодушний і добрий чоловік. Мав честь чимало часу провести в його товаристві в далеких 90-х роках ― їздив із владикою до Східниці. Тоді відкрив для себе його як особистість, і як людину: багато часу владика присвячував молитві на вервиці. Цікаво було й те, що щоразу, коли ми проїжджали повз цвинтар він благословляв усіх, хто там покоївся і робив знак хреста, ― розповів отець Ігор.

[smartslider3 slider=”83″]

Священник також поділився спогадом, як владика Андрій гостював в домі його сім’ї ― тоді подарував молодому подружжю Бойків вервички, які свого часу отримав у дарунок від Папи Івана Павла ІІ. 

Священнослужитель наголосив і на тому, що важливо пам’ятати також і про те, що єпископ Сапеляк виховав ціле покоління отців-салезіян, які впродовж багатьох років опікувалися семінаристами, що мали нагоду навчатися в Українській папській малій семінарії, яку свого часу він очолював.

Співорганізаторами урочистостей були отці Згромадження Салезіян Святого Івана Боско. Зі словом про владику Андрія Сапеляка виступив провінційний настоятель Згромадження Салезіян отець Кароль Манік. 

― Упродовж трьох днів ми почуємо чимало спогадів про те, яким був найстарший єпископ УГКЦ, ревний місіонер, патріот України та вчитель молоді — владика Андрій. Та хотів би, щоб ми передовсім зосередили свою увагу на тому, який неймовірно великий вклад здійснив цей відданий салезіянин у своєму служінні там, де його відпроваджував Бог, там, де була необхідна його невтомна праця. Маючи виклик ― служіння українцям в Аргентині, де розсіяні десятки тисяч мігрантів з України та їх нащадків, які народилися вже там, які потребували наставництва в своїй вірі, владика Сапеляк зумів не просто їх згуртувати, а й влити в їхні серця любов до Української Церкви, яка тоді на українських землях терпіла страшні переслідування і боролася за виживання у підпіллі. Владика Андрій був з-поміж тих, хто став голосом мовчазної Української Церкви на ІІ Ватиканському Соборі. Він відіграв важливу роль і в тому, що Аргентина однією з перших визнала Незалежність України. Саме завдяки його особистій зустрічі з тодішнім президентом Аргентини цей факт став можливий, ― підкреслив отець Кароль. 

Окрему увагу провінційний настоятель салезіян приділив роботі владики Сапеляка з молоддю зазначивши, що він неодноразово наголошував на тому, що майбутнє України «кується» на Сході, а тим майбутнім є українська молодь на Сході, тож вирушив до міста Верхньодніпровськ Дніпропетровської області, де проповідував Боже Слово і працював із молоддю, на яку українська влада і держава махнула рукою. 

― Невтомна праця владики Сапеляка, його відданість своєму народові, безкомпромісне слідування за Богом є прикладом для кожного, не зважаючи, якої ми національності чи де провадимо служіння. Він пройшов довгий шлях і в усьому, що робив, чим жив і горів, опирався на незламну віру. Владика залишив за собою безліч добрих справ, які ми зобов’язані продовжувати і помножувати, ― наголосив отець Кароль.

Детально про служіння владики Сапеляка, про його роль у виведенні Української Церкви із забуття розповів Президент Інституту екуменічних студій УКУ о. д-р Іван Дацько. Спогадами про єпископа ділилися також керівник проектів і програм Інституту екуменічних студій УКУ Тарас Курилець, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Оксана Сапеляк.

Окрім цього присутні мали нагоду переглянути два відеоролики про владику Андрія Сапеляка, які підготували отці-салезіяни.

Нагадаємо, вже завтра, 13 грудня, на свято Всехвального ап. Андрея Первозванного, відбудеться Богослужіння у Храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Личаківська, 175), поминальна Панахида та освячення надгробного пам’ятника на цвинтарі у м. Винники.

А 14 грудня у Храмі Покрови Пресвятої Богородиці пройде урочиста академія з нагоди столітнього ювілею Владики Андрія Сапеляка. Спогадами про владику Андрія Сапеляка поділиться Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Провінційний настоятель ОО Салезіян УГКЦ о. Кароль Манік СДБ, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Оксана Сапеляк, колишній вихованець Української Малої Семінарії (Німеччина) Микола Франкевич, о. Максим Рябуха СДБ, о. д-р Іван Дацько, Президент Інституту екуменічних студій УКУ, с. Стефанія Марко зі Згромадження Сестер Св. Йосифа, о. Андрій Платош СДБ та довголітній секретар Владики Андрія о. Василь Король СДБ.

На завершення урочистостей відбудеться відкриття Музею українських греко-католицьких салезіян ім. Владики Андрія.

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН