Від коронавірусу помер найстарший єпископ світу

Найстарший католицький єпископ планети помер 21 червня 2020р. в Чилі. Вислужений митрополит Ла Серени архієпископ Бернардіно Піньєра Карвальо під кінець життя заразився коронавірусом. У вересні йому би виповнилося 105 років. Його племінник — президент Чилі Себастьян Піньєра.

Народжений 22 вересня 1915 року в Парижі, у Франції, Бернардіно Піньєра Карвальо вивчав медицину і 1941 року став лікарем. Спеціалізацію відбув у Клівденді, США. Потім став вивчати теологію і 1947 року був висвячений, служив як священник в архідієцезії Сантьяго-де-Чилі.

Отець Бернардіно був генеральним асесором Католицької Дії та національним асесором Товариства католицької жіночої молоді, а ще — ректором столичного католицького університету. 1958 року папа Пій ХІІ призначив його єпископом-помічником дієцезії Талька. Через два роки папа Йоан ХХІІІ призначив його ординарієм дієцезії Темуко. Єпископ Піньєра Карвальо брав участь у чотирьох сесіях Другого Ватиканського Собору (1962-1965) і двох зібраннях Синоду єпископів (1967 i 1980).

1977 року відійшов від керування дієцезією після того, як був обраний генеральним секретарем Конференції єпископату Чилі. 1983 року папа св.Йоан Павло ІІ призначив його митрополитом Ла Серени. У 1984-1987 роках архієпископ митрополит очолював чилійську Конференцію єпископату, зокрема організовуючи візит Папи в Чилі. 1990 року вийшов на пенсію.

Останніми роками вислуженого митрополита теж зачепила хвиля педофільського скандалу в Чилі. Спершу його 2018 року звинуватили у приховуванні випадків сексуального використання, яке вчинив його наступник у Ла Серені архієпископ Франсіско Хосе Кокс (якого Папа Франциск того ж таки 2018 року видалив зі стану священників). Роком пізніше Апостольський Престол розпочав слідство у справі гаданих домагань до неповнолітньої особи з боку самого архієпископа Піньєри, що нібито сталося пів століття тому. У спеціальній заяві ієрарх декларував свою повну готовність з’ясувати висунуті звинувачення. «Вірю, що в своєму довгому священницькому житті я завжди давав приклад безгоданної поведінки», — написав він.

30 травня ц.р. архієпископ потрапив до лікарні у Сантьяго-де-Чилі після того, як заразився коронавірусом у Домі престарілих, де мешкав. Він помер від запалення легень, викликаного COVID-19.

На сьогодні найстаршим католицьким єпископом світу є 104-річний Даміан Іґуасен Борау, вислужений ординарій дієцезії Сан Коістобаль де Ла Лагуна на Тенерифе (Канарські острови). Окрім нього, є ще кілька ієрархів віком понад 100 років.


Джерело: CREDO