Літургійний спомин бл. Марії Ромеро Менесес

Щороку 7 липня Салезіянська Родина вшановує пам’ять блаженної сестри-салезіянки Марії Ромеро.

Марія Ромеро Менесес народилася в Гранаді в Нікарагуа 13 січня 1902 року в дуже багатій родині. Її батько займав високі пости в уряді республіки, але завжди був дуже щедрим до бідних. Марія з раннього дитинства знала, що значить надавати допомогу навіть в найважчі часи. У сім’ї були великі плани на Марію. Вона вчилася музиці, грала на фортепіано і скрипці.

У дванадцять років вона поступила в школу Дочок Марії Помічниці християн, в якій завжди виглядала радісною. Здавалося, що харизма отця Боско була створена саме для неї.

Перебуваючи на новіціаті, вона викладає музику і працює в ораторії, де вперше зустрічається з бідними дівчатами. Опісля вічних обітів, Марію направили в Сан-Хосе (Коста-Ріка). Це місце стало її другою батьківщиною. Вона повинна була викладати в коледжі для багатих дівчат. Але Марія, як і отець Боско, особливо шукала контакту з дітьми «бідними і покинутими».

Зі своїх кращих учениць вона сформувала групу, яка назвалася «Місіонерочки». Вони приходили в домівки бідних, допомагали прибирати, приносили їжу і одяг, що зібрала с. Марія, і проводили катехизацію. Потім Марія Ромеро стала відкривати ораторії для найбідніших дітей: спершу їх було тридцять шість!

Діва Марія Помічниця християн, яку сестра називала своєю Королевою, знаходила їй численні пожертвування і підтримувала її діяльність. Завдяки добровільній роботі різних медиків, вона відкрила клініку для бідних. У клініці були обладнані приміщення для катехизації, навчання грамотності, а також каплиця.

Сестра Марія Ромеро побудувала «Цитаделі Богородиці Помічниці християн»: невеликі села, в яких бездомні сім’ї могли отримати невеликий будиночок і починати нове життя. Для поширення шанування Діви Марії Помічниці християн в центрі Сан-Хосе був споруджений храм.

Як отець Боско і Марія Мадзарелло, вона була споглядальною діячкою. Її союз з Богом допомагав їй бути духовною наставницею. Її «Духовні записи» вже є надруковані в кількох томах.

Сестра Марія Ромеро Менесес відійшла у вічність від серцевого нападу 7 липня 1977 року. Уряд Коста-Ріки оголосив її почесним громадянином країни.  14 квітня 2002 року Папа Іван Павло II причислив сестру Марію до лику блаженних.