Випускники НВК «Школа-гімназія “Шептицьких”» успішно склали ЗНО без репетиторів

«Висока успішність наших випускників ― це вже звична тенденція для нашої гімназії. Ми не перший рік маємо кілька учнів, які самотужки, без допомоги репетиторів складають ЗНО на високі бали», ― каже директор НВК «Школа-гімназія “Шептицьких”» отець Олег Ладнюк. 

Серед цьогорічних випускників ― Олеся Буряк, яка без репетиторів зуміла скласти ЗНО з історії на 200 балів. Дівчина зізналася, що дещо хвилювалася, чи вдасться успішно скласти тестування, адже від вересня багато її знайомих ділилися переживаннями, що це реально зробити лише з репетиторами. Та Олеся була іншої думки, бо, маючи досвід перемог на олімпіадах, знала, що старанність і системна робота обов’язково дадуть високі результати.

― Минулоріч ми взяли 6 місце у Львові, в Україні ― з української та англійської мов були 49, а в загальній статистиці ― 79, ― підкреслив директор отець Олег Ладнюк. ― Рівень вчителів у нашій гімназії ― високий. Крім того, завжди вкінці навчального року ми збираємося на методичному об’єднанні й обговорюємо свої сильні та слабкі сторони, визначаємо, над чим треба більше попрацювати. Якщо бачимо недоопрацювання з боку дітей, то завжди проговорюємо це із ними і їхніми батьками. Давно переконалися, якщо відбувається співпраця: діти ― батьки ― вчителі, то результати завжди високі.

Не став на заваді до успіхів випускників-гімназистів навіть карантин. Самоорганізованість дітей і вчителів допомогла швидко увійти в дистанційну роботу. Всі оперативно навчилися працювати з онлайновими інструментами, учні совісно працювали, особливу увагу приділяючи предметам, із яких складали ЗНО. 

― Завжди вчу своїх учнів критично мислити. Сприймати інформацію не просто, як інформацію, яку можна знайти будь-де, а зрозуміти, чому так сталося , пов’язати минуле зі сучасністю, певні дати і події, скласти асоціативний ряд… Ми готували багато презентацій, дивилися фільми, ролики і закріплювали це все тестами, в яких учні не просто обирати ту чи іншу відповідь, а обґрунтували її,  пояснюючи, чому саме такий варіант вважають правильним, ― каже вчителька історії, правознавства та громадянської освіти Світлана Леуш.

Ще одна випускниця НВК «Школа-гімназія “Шептицьких”» Марта Дмитрів теж готувалася до Зовнішнього незалежного оцінювання самотужки. Не зважаючи на те, що навчання у випускному класі було досить складне, бо потрібно було встигати і до контрольних готуватися, виконувати домашні завдання, їй вдавалося знаходити час для роботи над матеріалами до ЗНО.Вважаю трохи дивним думати, ніби без репетиторів не вдасться успішно скласти ЗНО. Не бачу й не розумію потребу йти до репетиторів із предметів, які вивчали одинадцять років у школі. У нас чудові вчителі, тож не було жодних проблем із підготуванням до тестування, ― підкреслила Марта.

Вчителька української мови Ірина Костів розповіла, що вже від п’ятого класу орієнтує учнів на те, що вони повинні готуватися до ЗНО і на те, що українська мова завжди важлива. 

― Я прошу їх від 5 до 9 класу вести довідники, де записуємо все найважливіше. А в 10 та 11 клас ― повторюємо вивчену інформацію. Дотримуюся принципу, що діти мають готуватися до ЗНО під час навчання в школі. Вважаю, що чотири уроки української мови в тиждень ― цілком достатньо, щоб якісно вивчити предмет. Двічі в рік у випускному класі я проводжу пробне ЗНО, за таким самим принципом, як відбувається на державному рівні. Цьогоріч ми встигли ще до карантину пройти тестування, тож була впевненість у добрих результатах. Зрештою, наші випускники отримують високі бали  щороку. Завдячую учням, які завжди старанно виконують завдання. Хочеться працювати з такими дітьми!, ― наголосила Ірина Костів.

Директор гімназії переконаний, що успіхам можна завдячувати й глибокій довірі між батьками й вчителями гімназії. Для цього у Школі-гімназії Шептицьких”» багато працюють із батьками через тренінги у межах діяльності Школи батьківства, де вони дізнаються про методику якісної роботи з дітьми і їх виховання.

― За салезіянським принципом у нас діє Душпастирська рада, на якій ми разом із батьками й дітьми обговорюємо ключові моменти роботи. Це дає добрі результати. Також, завдяки тому, що беремо участь у загальноєвропейських зустрічах салезіянських шкіл, часто виклики, які очікують нас вже проговорені й певні моменти ми пропрацьовуємо на випередження, ― пояснив отець Олег Ладнюк.

Автор: Наталія ПАВЛИШИН