Стопами св. Івана Боско: Як діє навчальний центр у Львові

У стінах навчального центру імені св. Дона Боско щороку випускають близько 50 студентів.  Тут вчать  спеціальностям, затребуваним на ринку праці. Навчальний заклад існує завдяки коштам меценатів без фінансової підтримки міста .  Попри перешкоди, отці салезіяни роблять все можливе для гідного виховання молоді. А все тому, що цього принципу наслідував св. отець Дон Боско, ім’я якого носить центр.  Чим  унікальний заклад і як діятиме під час карантину, поділився директор навчального центру о. Андрій Боднар. 

Що це?

Молодіжний  центр імені святого Івана Боско – професійно-технічний навчальний заклад з християнським вихованням.  Отця салезіяни вирішили продовжити справу Дона Боска. Саме він збирав опущену молодь і  гуртував їх навколо Церкви, водночас забезпечував роботою. О. Василь Спеляк  – один з перших салезіянів, які приїхали в Україну, і дав життя школі 2003 року. 

Що пропонує молодіжний центр?

Заклад пропонує такі спеціальності:

Столяр, виробник художніх виробів з дерева (2 роки навчання, на базі 9-11 кл.);

– Кравець-закрійник (2 роки навчання, на базі 9-11 кл.);

– Кухар (1,5 роки навчання, на базі 9-11 кл.);

– Бармен-офіціант (рік  навчання, на базі 9-11 кл.);

– Перукар-модельєр (рік  навчання, на базі 9-11 кл.);

– Слюсар з колісних транспортних засобів (1,5 років навчання, на базі 9-11 кл.)

Серед популярних напрямів є кухар.  Другою за попитом росте автомеханіка. 

Переваги навчання у  молодіжному центрі:

Безкоштовне навчання,

проживання в колегіумі, 

практика в Україні та  за кордоном, 

працевлаштування, 

робота із сучасним оснащенням. 

Заклад спрямовує студентів в організації, з якими співпрацює центр. Студенти можуть влаштуватись на роботу на місці практики. Окрім локальних організацій, студент має можливість стажуватись за кордоном. А також для студентів проводять майстер-класи й запрошують особливих гостей. 

У чому особливість закладу?

О. Андрій наголошує на двох особливостях закладу, що відрізняє його від інших:

“ Наші учні  вчаться на сучасному обладнанні. Умови практики залежать від того, якою буде праця. Якщо студент буде практикуватись на старому обладнанні, то йому буде важче адаптуватись до умов на місці працевлаштування. Не всі навчальні заклади мають сучасне оснащення. Ми старались надбати гідну матеріальну базу для їхньої спеціальності”. 

Навчальний центр подбав про гідні умови навчання студентів. Тут облаштовані майстерні-столярні, СТО, кухня із сучасним обладнанням, перукарня й текстильний  відділ. 

“Другою особливістю є виховання людини  на основі віри, спілкування з Богом. Ми хочемо прищепити фундаментальні засади, які мають наповнювати кожного робітника. Наш студент має бути професійним спеціалістом і  він також має  володіти чеснотами й цінностями. Кожен робітник має бути добросовісним, якому можна довіритись. Ми прагнемо випускати добрих, вихованих професіоналів”. 

Як вступити у заклад?

Центр запрошує усіх охочих, як дівчат, так і хлопців, що закінчили 9-11 класів ЗОШ. Для вступу потрібно пройти конкурсний відбір за результатами тестів у молодіжному центрі, середнього бала документа про освіту й співбесіди. За словами о. Андрія Боднара, центр відкритий  для кожного, незважаючи на віросповідання та світогляд студентів. ,

Як діятиме навчальний центр  в умовах карантину?

Молодіжний центр виконуватиме усі норми,  рекомендовані МОЗ. Навчання розпочинають з 1 вересня в режимі офлайн із дотриманням дистанції. У випадку другої хвилі карантину, заклад перейде на змішаний формат навчання. 

Умови проживання в колегіумі в умовах карантину

В одній кімнаті перебуватиме менше мешканців, аніж раніше. Студентам рекомендують якомога рідше  виходити за територію колегіуму й контактувати із зовнішнім світом. А також обмежити поїздки додому вихідними.  На випадок виявлення ознак захворювання, у колегіумі є ізоляційне приміщення. 

За молодіжним центром можна стежити на сторінці Фейсбук.

Контакти:

+38 (032) 224-04-08,

+38 (096) 855-94-53

bosco@sdbua.net

м. Львiв, вулиця Кривчицька Дорога, 17-А

За матеріалами: Духовна велич Львова