Не лише робота, а й служіння: як команда Офісу стала рушієм ідей Салезіян

Салезіяни Святого Івана Боско УГКЦ є релігійним згромадженням, котре вже роками додає динаміки духовному і громадському життю України. Отці здійснюють і духовний супровід у парафії Покрови Пресвятої Богородиці, і займаються низкою успішних соціальних проєктів з всебічного розвитку молоді. Серед них молодіжні центри – Ораторії,  футбольний клуб, родинний дім, кампус та колегіум для хлопців, освітні заклади. Від 2013 року при згромадженні діє Офіс розвитку Святого Івана Боско. Команда Офісу є посередником у комунікації між згромадженням Салезіян і зовнішнім середовищем. 

“Наша роль – допомагати отцям Салезіянам  у здійсненні їхньої душпастирської діяльності. Ми – комунікаційний майданчик згромадження, на якому об’єднуємо благодійників, – розповідає координатор Офісу Тарас Косар.

Також розвиваємо педагогічну роботу і соціальне служіння у дусі Святого Івана Боско проєктом “Інвестиції в людей”. Для вихователів і викладачів, котрі працюють у навчальних закладах Салезіян, організовуємо Дні духовної віднови, тренінги, семінари з підвищення кваліфікації та їхнього особистісного розвитку. Також дбаємо про навчання команди Офісу. Беремо участь і в покращенні громадського простору. У складі ініціативної групи торік виграли конкурс на фінансування із Громадського бюджету Львова реконструкції “Покровської площі” перед храмом парафії Салезіян на вулиці Личаківській. Там вже проводять будівельні роботи”.

Тарас Косар

Одним з головних проєктів минулого року стало відкриття нової спеціальності автомеханіка у професійно-технічному центрі Св. Івана Боско. Для цього залучали меценатів з України та з-за кордону.

“Робимо конкретні справи. Насамперед організовуємо працю з молоддю, яка потребує більше освітніх і фінансових можливостей для реалізації у суспільстві, – додає. – Шукаємо доброчинців з різних середовищ та готові спілкуватися з різними організаціями. Зараз здебільшого працюємо з іноземними фондами. В Україні через сайт та соцмережі інформуємо громадськість про нашу діяльність, аби долучалися інвестори. Торік запровадили зустрічі благодійників згромадження, де можемо висловити свою подяку усім партнерам та доброчинцям. Нам і самі організації часто пропонують свої ідеї. Ми ж гарантуємо їм швидку реалізацію спільних ідей та прозору звітність». 

Уляна Безпалюк

До команди Офісу Розвитку СДБ входять разом з Тарасом Косарем проєктні менеджери Уляна Безпалюк і Марічка Бабій.
“Святий Іван Боско ставив за мету – виховувати добрих християн і чесних громадян. Таким гаслом керується і саме згромадження, і наш Офіс розвитку. Стараємося передавати цінності і добре виконувати свої обов’язки. Наша праця є не лише роботою, а й служінням заради молодого покоління, якому допомагають Салезіяни”, – підсумовує Тарас. 

Менеджер Уляна Безпалюк прийшла працювати до Офісу з громадського сектору. 

“Отці, брати та сестри згромадження відповідають за духовно-пасторальний напрямок. А ми займаємося проєктним менеджментом, фандрайзингом. Допомагаємо здійснювати їхню місію – подаємо проєкти до фундацій, знаходимо ресурси та висвітлюємо діяльність, – говорить Уляна Безпалюк.

– Найбільш важливою у своїй роботі вважаю залученість до освітніх ініціатив. Салезіяни працюють з сиротами, дітьми з сільських місцевостей, малозабезпеченими змалку. Вкладають цінності, які формують майбутніх лідерів, а ті у перспективі будуть впроваджувати позитивні зміни для суспільства”.

Офіс Розвитку СДБ на FACEBOOK

Автор: Ірина Левицька