Винниківський оазис в мегаполісі: все, що варто знати про діяльність дому Салезіян

Сьогодні  у Львові діє основний осередок українських салезіян східного обряду. Саме тут Салезіяни св. Івана Боско  сформували ораторії для дітей та молоді. Одна із таких ораторій працює у Винниках, неподалік Львова. Монаша спільнота активно створює усі можливості для місцевої молоді. Адже чинять так, як заповідав святий Іван Боско, – формувати з дітей «добрих християн та чесних громадян». 

Як ораторія розпочинала діяльність

Салезіянський дім у Винниках розпочав свою діяльність 2006 року. Тут діяв формаційний будинок для юнаків, які бажали вступити у Згромадження. Водночас тут працювала ораторія для дітей.  Саме єпископ-емерит Андрій Сапеляк привів салезіян у Винники й розбудував  тут ораторію для молоді. 

Місія та актуальність ораторії 

«Виховувати добрих християн та чесних громадян» – кредо, якого дотримувався св. Іван Боско.  Сьогодні  – це  основна місія для салезіян. 

«Через це кредо ми виховуємо «білих ворон» в нашому суспільстві, – зізнається о. Григорій Швед, виконуючий обов’язків настоятеля монашої спільноти.  –  Вчення нашого покровителя заохочує молодь бути інакшими в цьому світі –  тобто бути оптимістами, чесними, щасливими й  ділитись цим щастям. Це вже вказує на те, що ти не такий».

В ораторії салезіяни допомагають молоді самореалізуватись, повірити у свої сили, віднайти талант та  навчитись чути Божий голос.  Великим викликом для салезіян – вирвати дітей із соцмереж та повернути до реальності.  

Як працює ораторія 

  Відкриття та діяльність ораторійного сезону розпочинається з осені й триває до літа. Щорічне відкриття сезону має свою тематику, щоб молодь могла зрозуміти повідомлення, яке хочуть донести салезіяни. 

«Минулоріч ми провели відкриття сезону за мотивами телефонної гри, яка була популярною серед дітей. Наші аніматори одягнули костюми персонажів, придумали конкурси й змагання за концепцією гри. На денний відпочинковий табір прийшло понад 300 дітей. Усі вони очікували, що ми просто сидітимемо і гратимемо в цю гру на пристроях», – розповідає о. Григорій.

Цьогоріч хочуть продовжити  тему соцмереж. Відкриття сезону припадає на Покровське свято – 14 жовтня. Цього ж дня відбулось перше офіційне відкриття ораторії у Винниках. 

Діяльність ораторії та її напрямки

Салезіянська ораторія – це місце, де молодь бере активну участь у різних напрямках дозвілля й саморозвитку. На території ораторію діють дитячо-юнацькі гуртки різних напрямків. Для дітей та молоді пропонують безліч можливостей:

  • Спортивні секції: футбольний клуб «Покрова», жіночий футбол, волейбол, баскетбол, корфбол, теніс, гімнастика, бойовий гопак;
  • Настільні ігри;
  • Театральний гурток;
  • Зона відпочинку;

Влітку салезіяни організовують дитячі й молодіжні табори «Веселі канікули» та поїздки з наметами. Впродовж року– курси аніматорів та ораторії –  зустрічі на увесь день для дітей та молоді. Окрім того, тут діє християнський дитсадочок «Сонечко». Щосереди для молоді влаштовують вечірній показ фільмів, вечірки та інші забави. 

Комплекси ораторії

Осередком  салезіянського дому є спеціальний павільйон «Casa Don Bosco», який 2015 року передали монашій спільноті  у Винники.  Ця будівля виконує місію дому, школи, ігрового майданчика й духовного середовища. На території також діє спортивний комплекс з кількома профільними майданчиками. 

Унікальність салезіянського дому

Cалезіянський дім у Винниках – компактна локація, яка розташована на безпечному відкритому просторі. Територію оточує лісова зона, що відмежовує від шумного міста й траси. Отець Григорій порівнює винниківську ораторію із оазисом в мегаполісі. Та найважливіша перевага у тому, що тут діти  та молодь здобувають християнські чесноти і цінності, які ведуть до єдності з Богом.

Сторінка Cалезіянської Ораторії у Винниках у FACEBOOK

Підготувала  Наталя Стареправо