Італія – Відкрито Дім-музей Отця Боско: “Цінна перлина, яка засвідчить велич Отця Боско”

(ANS – Турин) – Генеральна Капітула 27° попросила у Генерального настоятеля і його Ради взяти під свій контроль салезіянські місця і зробити з них щось особливе для салезіянського світу. Це доручення започаткувало нову дійсність: Дім-музей Отця Боско, який було урочисто відкрито в Турині-Вальдокко, що супроводжувалося триденними заходами наприкінці минулого тижня.

Замість “Кімнат Отця Боско”, в яких можна було побачити присутність Отця Боско на Вальдокко, тепер відвідувачі мають змогу детально ознайомитися з Сарайчиком і Домом Пінарді, першим осідком Ораторії Отця Боско. “Тут, в цих місцях, народилася педагогіка, яка змінила життя дітей Отця Боско, через них пройшло одинадцять осіб, яких Церква визнала праведними, блаженними або святими. Це означає, що Вальдокко було школою людяності і святості, і ми прагнемо передати цю спадщину світу”, – сказав Генеральний настоятель, о. Анхель Фернандес Артіме на прес-конференції на відкритті нового музею.

Також Генеральний настоятель повідомив, що з огляду на важливість Вальдокко як берегиню історичної салезіянської пам’яті найважливіші документи витоків Згромадження будуть перенесені з Центрального архіву до Дому-музею Отця Боско.

Також на прес-конференції виступив мистецький критик Вітторіо Згарбі, випускник салезіянського інституту Есте: “Є різні типи святих. У багатьох з них загальнолюдський вимір підкреслюється канонізацією, а от Отець Боско завжди залишається простим і близьким. Його важко називати святим Джованні Боско…”.  І щодо нового оформлення в стилі “ефективного вирішення” він зауважив: “Немає Пікассо чи Джотто. Є розповідь про життя, виховання, прочитані книжки, образки, обряд…”.

Другий день (субота, 3 жовтня) був присвячений інституційній владі. Окрім Генерального настоятеля виступили також відповідальні за архітектурні роботи та музеографічний і музеологічний проекти. Серед представників влади були посли деяких латиноамериканських країн, які сильно позначені салезіянською присутністю: Еквадор, Панама, Коста-Рика, Колумбія, Гватемала, Бразилія, Мексика та Сальвадор.

В неділю (4 жовтня) після урочистої Божественної літургії, відслуженої Генеральним настоятелем в базиліці Марії Помічниці християн, відбулося відкриття «Дому-музею Отця Боско».

“Ми намагалися представити цю довгу історію молодіжної святості, починаючи з 1846 року, в межах Дому-музею Отця Боско, який було урочисто відкрито завдяки генію і запалу творців і робітників, які були залучені до цього проекту. Салезіянська спільнота Вальдокко радіє можливості запропонувати вам всім цю цінну перлину, яка засвідчить велич Отця Боско, першої салезіянської спільноти та мужності численних молодих осіб і вихователів, які постійно дивляться на цього батька і наставника молоді”, – сказав отець Крістіан Бессо, який разом з директоркою музею, Стефанією Де Віта, відповідав за музеологічний проект.

Опісля Генеральний настоятель разом з Генеральною настоятелькою Дочок Марії Помічниці християн, матір’ю Івон Реунгоат, та своїм попередником, отцем Паскуалем Чавесом,  розрізав символічну стрічку.

Діючий Дім-музей Отця Боско, над музеографічним проектом якого працювали Серджо Саббадіні та Массімо Чапетта, суттєво відрізняється від попередньої виставки, яку було створено у 2000 році. Тепер це комплекс, 27 виставочних площі якого займають 4000 м2.

Окрім реставраційних робіт за мету було поставлено розповісти про історію будівлі. Особливу вірність оригіналам передають підвальні приміщення з природним освітленням, які напряму з’єднані з прохідною кімнатою Отця Боско.