Літургійний спомин св. Луїжді Гванелла

Щороку 24 жовтня Салезіянське Згромадження молитовно вшановує пам’ять святого Луїжді Гванелла, священика, який своїм служінням допомагав бідним, знедоленим та потребуючим. 

Дата народження: 19.12.1842

Місце народження: Камподольчіно (Італія)

Висвячений на священика: 26.05.1866

Відійшов у вічність: 24.10.1915 (Комо Італія)

Беатифікація: 25.10.1964

Канонізація: 23.10.2011

Літургійний спомин: 24 жовтня

Луїджі Гванелла народився 19 грудня 1842 року у багатодітній сім’ї. Він був дев’ятим із тринадцяти дітей. Луїджі був стриманої вдачі, сильний характером, готовий до самопожертви. Його виділяла глибока віра, що опиралася на благочестя, й відкритість до простих і бідних людей. Луїджі навчався в коледжі ім. Галліо в Комо і в декількох єпархіальних семінаріях.

У 1866 році він був висвячений на священика і призначений на парафію у Савоні. Луїджі цілком присвячував себе роботі з молоддю, допомагаючи їм здобути освіту і оживляючи Асоціацію «Католицька дія».

Будучи настоятелем у Савоні, він познайомився з отцем Боско. Зачарований салезіянською харизмою, о. Гванелла спробував відкрити школу для юнаків, але у нього це не вийшло. Після цього він вирішив вступити до Салезіянського Згромадження і в 1875 році склав перші обіти. Спершу був призначений відповідальним за ораторію св. Алоїзія в Турині, але незабаром після цього став директором салезіянської школи в Триніта (провінція Кунео). Отець Луїджі був у Салезіянському Згромадженні всього три роки, а відтак єпископ велів йому повернутися назад в єпархію і відкрити школу для бідних дітей в місті Траона.

Внаслідок політичних конфліктів о. Гванелла через 3 роки за рішенням єпископа був змушений закрити школу і відправитися в П’янелло-дель-Ларіо, щоб очолити там притулок. Там він заснував Конгрегацію Дочок Пресвятої Діви Марії Божественного Провидіння, яка дбала про виховання молоді, особливо найбіднішої та занедбаної, а також піклувалася про хворих, в тому числі психічнохворих, самотніх, літніх людей.

У Комо о. Гуанелла заснував Будинок Божественного Провидіння, в центрі якого побудував каплицю Найсвятішого Серця Ісуса. За сприяння єпископа він заснував чоловічу гілку Конгрегації для тієї ж діяльності: Служителі Милосердя.

Отець Гванелла будував церкви, відкривав установи для емігрантів і маргіналів, допомагав людям, що постраждали під час Першої світової війни, публікував багато релігійних творів, присвячених духовному християнському способові життя та історії Церкви.

Зі спілкування з отцем Боско він виніс не тільки велику любов до молоді, а й беззастережний послух церковній ієрархії. Як і отець Боско, він підкорявся своєму єпископу, навіть коли це викликало страждання і нерозуміння. О. Луїжді Гванелла відійшов у вічність в Комо 24 жовтня 1915 року.