Літургійний спомин блаженної Магдалини Морано

Магдалина Морано народилася 15 листопада 1847 року в К’єрі, маленькому містечку поблизу Турина, в родині глибоко віруючих людей. Сім’я зазнала немало горя: до 1855 помер Франческо, батько Магдалини, і п’ятеро дітей. Завдяки своєму рішучому, енергійному характеру Магдалина мужньо і в жертовному дусі переживала життєві труднощі, яких виявилося чимало і згодом.

У 1868 році, займаючись в школі і одночасно працюючи, Магдалина зуміла отримати диплом викладача. Вона стала вчителем і пообіцяла Богові, заради блага молоді, зробити педагогічну діяльність своєю місією. Незабаром її прийняли в школу в Монтальдо-Торінезе, де вона 14 років була зразковим викладачем, завоювавши визнання людей і щиру повагу всіх, хто знав її. Але Магдалина вже давно хотіла цілком належати Богові в чернечому житті.

У 1878 році в Морнезе вона зустрілася з отцем Боско (за двадцять років до цього вона вперше зустрілася з ним в Буттільере). У ньому Магдалина віднайшла втраченого батька, а в Згромадженні Дочок Марії Помічниці християн – нову сім’ю. Співзасновниця Згромадження сестер-салезіянок Марія Доменіка Мадзарелло, прийняла Магдалину, яка разом із нею мала спільний погляд на ідеал святості і апостольського служіння.

4 вересня 1879 року вона дала обітницю чистоти, убогості та послуху, бажаючи пожертвувати своєю волею заради Божого задуму, назавжди віддавши Йому себе: «Господи, не допусти, щоб я померла, не досягнувши святості! Допоможи мені стати святою!»

З благословення отця Боско і при його батьківській підтримці, с. Магдалину в 1881 році скерували до Сицилії в жіночий коледж. Завдяки своєму духовному формуванню і педагогічній чуйності, їй вдалося привернути до себе не тільки учнів та їх родини, а й весь народ цього краю.

Пізніше сестра Магдалина Морано стала Провінційною настоятелькою салезіянок у Сицилії. Ця країна стала для неї «другою батьківщиною», «батьківщиною її серця». 26 березня 1908 в Катанії сестра Магдалина Морано відійшла у вічність. Саме тут, в каплиці Інституту Діви Марії Помічниці християн нині перебувають її мощі.

Беатифікація сестри Магдалини Морано відбулася 5 листопада 1994 р. Літургійний спомин блаженної Салезіянське Згромадження відзначає щороку 15 листопада.