День народження першої салезіянської ораторії

8 грудня 1841 – день започаткування першої салезіянської ораторії. Одне “Богородице Діво” та перший урок катехизму з шістнадцятирічним бідним юнаком-сиротою при храмі св. Франциска з Асижу в Турині стало початком апостольської праці св. Івана Боско, засновника Салезіянського Згромадження. Ця дата стала ключовим моментом для зародження його першої ораторії.

Саме про цю подію о. Боско згодом скаже: «Це Згромадження і вся його діяльність була на своїх початках простим катехизмом». А своїм послідовникам-салезіянам він зізнається: «Всі ті щедрі благословення, які зійшли на нас з Неба, є плодом цього “Богородице Діво”, промовленого тоді з запалом і з чистим наміром».

Саме 8 грудня 1841 року отець Боско відслужив Месу на честь свята Непорочного Зачаття. Прислуга, вгледівши хлопчика в лахміттях, який не захотів молитися на Месі, вигнала його. Отець Іван Боско, почувши, що хлопчик плаче, покликав його і між священиком та Бартоломео Гареллі (так звали хлопчика) зав’язалася дружба. Це було насіння, з якого виросла так звана Ораторія («місце молитви») – основне виховно-душпастирське середовище Салезіян.

Тут св. Іван Боско почав збирати бідних та знедолених юнаків для того, щоб наблизити їх до Бога, навчити якогось ремесла, дати знання, прихисток та батьківську любов. В ораторії хлопці знаходили житло, опановували різні вміння, щоб згодом використати їх у своїх праці та, найважливіше, – вчилися любити Господа. Прикладом цієї єдності з Богом був вихованець ораторії та отця Боско Домінік Савіо, якого в 1953 році проголошено святим.

І зараз ораторія є середовищем, де діти й молодь мають можливість весело і по-християнськи провести свій вільний час, навчитися чогось нового, зустрітися з друзями, перебуваючи у єдності з Богом.

 В Україні перша ораторія почала діяти при церкві Покрову Пресвятої Богородиці у Львові (вул. Личаківська, 175), відразу після її відкриття (1991 рік). Зараз також діє ораторія при салезіянській спільноті у Винниках. В Україні та багатьох інших країнах кількість салезіянських навчально-виховних закладів й осередків зростає, що дає змогу щораз більше поширювати ті цінності, про які дуже дбав Батько і вчитель молоді св. Іван Боско: першочергове значення любові до Господа, необхідність молитви та втечі від гріха й спокус, цінність святих тайн Сповіді та Причастя у житті кожного християнина.