Владика Йосиф Мілян провів онлайн зустріч із молоддю Київської Архиєпархії

25 квітня 2021 року, у свято Входу Господнього в Єрусалим, в рамках святкування Архиєпархіального Дня молоді, відбулася онлайн-зустріч молоді із Владикою Йосифом Міляном, Єпископом-помічником Київської Архиєпархії.

Зазначимо, що кожного року у це свято Українська Греко-Католицька Церква не лише відзначає одне з дванадесятих свят, але й з винятковою увагою огортає молодь своїми молитвами.

Організатори заходу – Комісія у справах молоді Київської Архиєпархії повідомили, що у зустрічі взяли участь близько 50 осіб. Усі вони мали нагоду познайомитися із діючими молодіжними спільнотами архиєпархії, дізнатись про їхні харизми та види діяльності.

Основною частиною зустрічі стала розмова із владикою Йосифом Міляном, яка розпочалася пастирським словом до молоді. Молодь мала можливість отримати відповіді на свої запитання, запитати у єпископа поради, а також зачерпнути життєвого досвіду, яким Архиєрей радо ділився із молоддю.

Зокрема у своїх запитаннях, представники молоді просили владику дати їм настанови на Страсний тиждень, щоб краще приготуватись до зустрічі з Воскреслим Христом. На це Архиєрей зазначив, що для Нього Великдень починається у Великий Четвер: «Коли слухаю Євангелію на Літургії Василія Великого, слухаю її зовсім по-іншому, ніж це є впродовж року. Це особливе Богослужіння у Великий Четвер, яке повертає нас до миті, коли Христос зняв верхню одіж, підперезався рушником, узяв умивальницю і почав умивати своїм учням ноги. Мені здається, що більшої проповіді у Великий Четвер не треба. Я дуже часто у цей час ховаю очі, роблю надзусилля, щоб ніхто не бачив мого внутрішнього стану. Дуже воно мене вражає! Хоча чую це Євангеліє упродовж року і знаю, що Христос так чинив, але коли бачу це на власні очі – для мене це дуже промовисто», – наголосив Протосинкел Київський.

Ведучи далі Владика додав, що святкувати Пасху прийшовши на Великдень з кошиком до церкви є замало. «Ви ніколи не відчуєте смаку переживання Воскресіння, коли не підете з Христом на цю Тайну вечерю, де Він миє учням ноги. Не зрозумієте Воскресіння, доки не будете іти за Ним вулицями Єрусалиму, чути ганебні крики, неправдиві свідчення, прибиття до хреста, бачити всю ту наругу. Спробуйте знайти час бути присутніми на цих богослужіннях. Тоді Ви зовсім по-іншому будете переживати цей празник Пасхи, празник переходу від смерті до життя. Спробуйте вникнути та вслухатися в ці святі тексти. Я переконаний, що тоді Ця Пасха буде для Вас дуже іншою, дуже глибокою, дуже урочистою і радісною», – заохотив Архиєрей.

Своєю чергою учасники конференції зазначили, що ця зустріч допомогла їм відчути, що молодіжний апостолят для Церкви є одним із її пріоритетних напрямків. Адже молодь – це не лише наше майбутнє – це наше сьогодення.

За матеріалами: ugcc.church